RECEPTEK
Feltétek
Diósült
Hozzávalók:
- 1 1/2 cs kockára vágott hagyma
- 3 ek víz
- 2 ek olívaolaj
- 2 1/2 cs. finomra vágott zellerszár
- 3/4 cs. vágott dió
- 3/4 cs. napraforgó mag
- 1 1/2 tk. só
- 2 cs. szójatej
- 1 1/4 ek. bazsalikom
- 1/2 ek. zsálya vagy kakukkfű
3 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
Pirítsuk üvegesre a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól keverjük össze, majd tegyük bele a zsemlemorzsát. Öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig 175 °C-on süssük meg. A megégés megakadályozása érdekében a sütés vége felé takarjuk be alufóliával. Nagyon ízletes country szósszal tálalva.
Brit lencsefasírt
Hozzávalók:
- 1 3/4 cs. száraz lencse (főzve kb. 4 cs.)
- 2 1/4 cs. kockára vágott hagyma
- 1 tk. apróra vágott fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 1/2 cs. szójatej
- 1 1/2 cs. darabolt zellerszár
- 3 ek. darabolt paprika
- 3/4 tk. zsálya
- 2 tk. só
- 1 ek. hagymapor
- 1 cs. darabolt dió
- 1/4 cs. teljes őrlésű búzaliszt
Tegyük bele a lencsét egy lábasba, öntsünk rá vizet, hogy a víz befedje, majd
tegyük oda főni. Forrás után kis lángon addig főzzük, amíg puha nem lesz.
Majd szűrjük le és öntsük egy tálba. A hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg
az olajban, majd adjuk hozzá a lencséhez a többi összetevővel együtt. Jól
keverjük össze. Ezután tegyük vékonyan kiolajozott tepsibe. 170 °C-on 1 órán
keresztül süssük, majd vegyük ki a sütőből. 1 cs. Ketchuppal öntsük le és
süssük még 15 percig.
Köles fasírt
Hozzávalók:
- 2 fej apróra vágott fokhagymagerezd
- 3-4 ek. olívaolaj
- 1 cs. főtlen köles
- 2 cs. kockázott vöröshagyma
- 1 1/2 cs. vágott zellerszár
- 6 cs. darabolt paradicsom
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. só
- 2 tk. hagymapor
- 1/2 tk. oregano
- 2 tk. méz
- 1/2 cs. vágott fekete olívabogyó
- 1/2 cs. kesudió (ízlés szerint)
Egy edényben pirítsuk meg a fokhagymát olívaolajon, majd adjuk hozzá a következő 3 hozzávalót és pirítsuk még 20 percig. 6 csésze darabolt paradicsomot turmixoljuk össze és adjuk hozzá a köleshez, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót a kesudió kivételével. Jól keverjük el és tegyük oda főni. Kis lángon befedve főzzük, amíg a folyadék felszívódik. (45-60 perc) Vegyük le ezután a tűzről és keverjük bele a kesudiót. Vékonyan kiolajozott tepsiben süssük 175 °C-on 30 percig.
Diófasírt
Hozzávalók:
- 4 cs. darált dió
- 2 cs. kockára vágott hagyma
- 1/4 cs. víz
- 1 ek. só
- 1 ek. hagymapor
- 1 tk. fokhagymapor
- 3 1/2 cs. paradicsomlé
- 8 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
- 2 cs. ketchup
Először daráljunk le 2 cs. Diót és tegyük bele egy tálba. Egy lábosban vízen pirítsunk meg hagymát és a többi összetevővel (a ketchupot kivéve) együtt tegyük a darált dióhoz. Jól keverjük össze először egy kanállal, majd a kezünkkel. Ezután egyenletesen rakjuk bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe. 175 °C-on süssük 45 percig. Vegyük ki a sütőből. Kenjük rá a ketchupot, és süssük még 15 percig.
Tofu fasírt
Hozzávalók:
- 2 cs. kockára vágott hagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. víz
- 3 cs. morzsolt tofu
- 3 cs. főtt barnarizs
- 1/2 cs. szójatej
- 1/2 cs. darabolt dió
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. fokhagymapor
- 1 ek. hagymapor
- 2 ek. country ételízesítő
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 1 szűk tk. kömény
- 2 ek. szójaszósz
Pirítsuk meg a hagymát az olajjal elkevert vízben. Ezután a tofu szűrjük le,
törjük össze és mérjük ki, majd tegyük bele egy tálba. Adjuk hozzá az olajat
és a többi hozzávalót, és jól keverjük össze. Tegyük bele vékonyan kiolajozott
tepsibe, és 175 °C-on süssük 30-45 percig.
Fasírt alap recept
Hozzávalók:
- 1 cs. szeletelt zöldségek: hagyma, paprika, zellerszár vagy gomba
- 1-2 gerezd finomra vágott fokhagyma (elhagyható)
- 2 ek. olaj
- 3 ek. víz
- 2 cs. főtt gabona vagy hüvelyes
- 1/2 cs. vágott olajos magvak vagy magok
- 1 1/2 cs. szója vagy magtej, paradicsomlé
- Ízlés szerinti fűszerezés: só, gyógynövények, hagyma vagy fokhagymapor
- 1-1/2 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
Ez a fasírt alaprecept lehetővé teszi, hogy te állítsd össze
a saját fasírtodat. Használd az ötleteidet, ahogy folyamatosan követed az
alábbi útmutatót. A legjobb receptek a jó ötletekkel rendelkező szakácsoktól
kerülnek ki.
Elkészítési útmutató: A vízzel elkevert olajban pirítsuk meg a zöldségeket
és a fokhagymát. Tegyük bele egy tálba és keverjük össze a többi hozzávalóval.
175 °C -on süssük 45-60 percig egy vékonyan kiolajozott tepsiben.
Vegiburger
Hozzávalók:
- 1/2 cs kockára vágott hagyma
- 2 ek víz
- 2 cs napraforgó mag
- 3 ek teljes őrlésű búzaliszt
- 1 ek hagymapor
- 1 kk só
- 2 cs finomra reszelt sárgarépa
- 1 1/2 cs paradicsomszósz
Pároljuk meg a hagymát 2 evőkanál vízben, amíg puha nem lesz. Turmixoljuk össze az első 4 hozzávalót, hogy a magok teljesen szétmenjenek. Ezután tegyük bele a hagymát és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsomlét és jól keverjük össze. Formázzunk belőle nagy alakú fasírtokat (1/3 csésze / fasírt), és tegyük rá vékonyan kiolajozott tepsire. 20-25 percig süssük meleg sütőben. Ezután fordítsuk meg a fasírtokat és süssük még 20 percig.
Gombapörkölt
Hozzávalók:
- 3-4 nagy fej kockázott vöröshagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1/2 cs víz
- 1 ek olaj
- 2 tk pirospaprika
- 1 kg csiperke gomba
- 1/2 cs víz1 tk darált pritaminpaprika
- 1 tk vega mix vagy vegetarian ételízesítő
- 1 kk oreagno
- ízlés szerint só
A hagymát és a fokhagymát 1/2 cs vízben megpárolom, majd az olajat és a pirospaprikát beleteszem, és ráöntöm a gombát. Még fél csésze vizet adok hozzá, beleteszem a fűszereket, és addig főzöm, míg a gomba meg nem puhul (kb. fél óra).
Töltött tök
Hozzávalók:
- 1 db zsengetök
- 1/2 cs barnarizs (1 1/2 cs vízben megfőzöm)
- 1 cs gombapörkölt
- 1 cs tofutejföl
A barnarizst sós vízben megfőzöm, és elkészítem a gombapörköltöt. A tököt megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a magházat, beletesszük egy kis tepsibe és megtöltjük rizzsel összekevert gombapörkölttel. Tofu tejföllel leöntjük és közepesen meleg sütőben megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.
Bundáskenyér
Hozzávalók:
- 1 cs víz
- 4 db magvazott datolya
- 2 ek sótlan kesudió vagy napraforgómag
- 1/2 cs narancslé
- 1 ek teljes őrlésű búzaliszt
- 6 db teljes őrlésű kenyér szelet
Turmixoljuk össze a datolyát és a kesudiót a víz felével, hogy
jó krémes legyen. Adjuk hozzá a gyümölcslevet, a lisztet és a maradék vizet,
majd folytassuk a turmixolást. Öntsük egy mély tálkába a keveréket, majd mártsuk
bele ebbe a kenyereket, és helyezzük egy kiolajozott sütőlapra. 200 °C-on
aranybarnára süssük meg, majd fordítsuk meg, hogy megsüljön a másik oldala
is. Serpenyőt is használhatunk sütő helyett. Tálaláskor almaszószt, friss
gyümölcsöket vagy gyümölcsszószt tehetünk a tetejére.
Ha változtatni szeretnénk, beleturmixolhatunk egy banánt is.