RECEPTEK
Főételek

Csicseriborsó király módra
Hozzávalók:

- 1/2 cs kockára vágott vöröshagyma
- 1/2cs frissen szeletelt vagy konzerv gomba
- 2 ek olaj
- 2 ek víz
- 3 cs víz vagy csicseriborsó lé
- 1/2 cs darabolt kesudió
- 4 ek szezámmag
- 3 ek country ételízesítő
- 1/4 tk só
- 3/4 tk fokhagymapor
- 1 ek hagymapor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 cs fagyasztott zöldborsó
- 1/2 cs darabolt paprika (piros színű)
- 2 cs főtt csicseriborsó (ha sótlan, adjunk hozzá 1 tk sót)

Az első 2 hozzávalót az olajjal összekevert vízben pirítsam addig, amíg a hagyma megüvegesedik. Tegyük félre. A következő 8 hozzávalót 1-2 percig turmixoljuk, hogy jó krémes legyen, majd öntsük bele egy serpenyőbe és közepes lángon folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg nem kezd sűrűsödni. A zöldborsót tegyük bele egy szűrőbe és 10-15 másodpercen keresztül forró vízzel öblítsük le. Ezután tegyük bele a többi hozzávalóval egy lábasba, és folyamatosan kevergetve főzzük még 2 percig. Tálalhatjuk barnarizzsel, tésztával vagy pirítóssal.

Zukkini-spenót lasagne
Hozzávalók:

- 1 cs kockára vágott hagyma
- 1/2 cs kockára vágott paprika
- fél kiló hámozott paradicsom
- 2 db szeletelt zukkini
- 3 dl sűrített paradicsom
- 1 kk só
- 1/4 kk bazsalikom
- 1/4 kk oregano
- 9 db 10×30 cm-es száraz lasagne tészta lap
- 1 cs felszeletelt spenót
- 1 adag sajtszósz

Pároljuk puhára a hagymát és a paprikát kis mennyiségű vízben. Majd adjuk hozzá a következő 6 hozzávalót és főzzük még 20 percig. Ezután váltogatva rakjuk le egy hőálló üvegtálba a paradicsomszószt, a tésztát, a spenótot és a sajtszószt. 170 °C fokon süssük 45 percig.

Haystacks (mexikói étel)
Hozzávalók:

- 3 cs apró barnabab
- 7 cs víz a főzéshez
- 2 1/4 tk só
- 3/4 tk fokhagymapor
- 1 ek hagymapor
- 3/4 tk kömény (ízlés szerint)

A babot egy éjszakán keresztül áztassuk, és másnap reggel szűrjük le. Tegyük bele egy lábasba és adjuk hozzá a 7 csésze vizet. Tegyük oda forrni, majd vegyük lejjebb a lángot, tegyünk rá fedőt és addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Amikor a bab megpuhult, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és jól keverjük el. Még néhány percig pároljuk, hogy az ízek jól elkeveredjenek. Majd vegyük le a tűzről és törjük meg a babot a levével együtt. Az a jó, ha krémes állagú.
Tálaláskor tegyünk kukoricachipset vagy barnarizst a tányérra. Ezután tegyünk néhány kanál babot a tetejére, majd tegyük rá a következőket: vékonyra szeletelt fejessaláta, szeletelt paradicsom, finomra vágott hagyma, fekete olívabogyó darabok és sajtszósz. Fenséges!

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:

- 1 kg zsenge zöldbab
- 1 tk só
- 1 liter víz
- habarás

A zöldbabot puhára főzöm a sós vízben, majd belekeverem a habarást, és felforralom. Tálalás előtt lestyánlevelet vagy petrezselyemzöldet is tehetünk bele.

Habaráshoz:
- 1/2 cs napraforgómag
- 1 pohár zabpehely
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vegamix
- 1 cs víz

Krémessé turmixolom, majd ízlés szerint sózom.

vissza I főoldal