Kenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes őrlésű liszt
- 50 dkg finomliszt
- 1 ek só
- 4 ek olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 7-8 dl langyos víz
Az élesztővel, 1 cs liszttel és 1 cs vízzel kovászt kavarunk egy nagyobb tálban.
A sót feloldjuk a langyos vízben, miután megkelt a kovász. A többi hozzávalót
az olaj kivételével ráöntjük a kovászra, és megdagasztjuk, majd az olajat a
végén dagasztjuk bele. A tészta tetejét meghintjük liszttel, kendővel letakarjuk,
és a duplájára kelesztjük. Ekkor visszadagasztjuk és másodjára is megkelesztjük.
Miután megkelt, táblára borítjuk és formázzuk (cipó, zsemle, kifli), majd sütőlemezre
tesszük. Újra pihenni hagyjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.-
Kenyérsütőgépben készült barnakenyér
Hozzávalók:
- 1 1/2 cs langyos víz
- 2 1/2 dkg élesztő
- 1 ek méz
- 2 1/2 cs teljes őrlésű liszt
- 2 1/2 cs fehérliszt
- 1 ek só
A sütőformát kiveszem a gépből, beleöntöm a langyos vizet, belemorzsolom az élesztőt és beleteszem a mézet. A liszteket a sóval együtt elkeverem, majd beleteszem ezt is a formába. A formát visszahelyezem a gépbe, és "Fehér kenyér" programon sütöm. Amikor a gép jelez, adhatok hozzá olajos magvakat is (napraforgómag, lenmag, szezámmag, tökmag).
Hagymás kifli
Hozzávalók:
- 2 tk vagy 2,5 dkg szárított élesztő
- 1/4 cs meleg víz
- 5 cs teljes őrlésű búzaliszt
- 1/2 cs feldarabolt vöröshagyma
- 1 ek hagymapor
- 1/2 ek méz
- 1/2 ek só
- 3/4 cs magozott datolya
- 1/4 cs forró víz
- 3/4 cs víz
Oldjuk fel az 1/4 cs meleg vízben az élesztőt, majd keverjük össze a következő 5 összetevőt egy nagy keverőtálban (liszt, vöröshagyma, hagymapor, méz, só). A datolyát a forró vízzel jól turmixoljuk el, hogy krémes legyen. Ezután adjuk a feloldott élesztőt és az összeturmixolt datolyát a száraz hozzávalókhoz, és jól keverjük el. Adjuk még hozzá fokozatosan a 3/4 cs élesztőt, és addig gyúrjuk, míg puha tésztát nem kapunk. Ha szükséges, tegyünk hozzá vizet vagy lisztet. 20 percig kelesszük, majd kis kifliket formázzunk, és lisztezett tepsiben süssük 170 °C-on 30 percig.
Pizza alaptészta
Hozzávalók:
- 1 1/2 cs teljes őrlésű barnaliszt
- 1 cs fehérliszt
- 1 tk só
- 2 dkg élesztő
- 1 dl langyos víz
- 1 tk méz
- 1-2 ek olaj
- annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
Az élesztőt a mézzel elkevert langyos vízben megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszthez, amibe már belekevertük a sót. Ezt a szükséges mennyiségű vízzel tésztává gyúrjuk, megkelesztjük, majd kinyújtjuk, beletesszük a pizzaformába, villával megszurkáljuk, majd rátesszük a tetejére a paradicsomszószt és a zöldségeket. A tetejét sajtszósszal öntjük le.
Tortilla (mexikói
kenyér)
Hozzávalók:
- 2 cs víz
- 1 cs zabpehely
- 1/2 cs dió vagy 1/4 cs szezámmag
- 1/2 tk só
- 2 cs fehér liszt
- 2 cs teljes őrlésű liszt
Az első 4 hozzávalót összeturmixoljuk (víz, zabpehely, dió, só), majd öntsük
bele egy tálba és adjuk hozzá a lisztet. Gyúrjuk ki, majd kis pogácsákat formázzunk
belőle, amit palacsinta alakúra nyújtunk. Forró, száraz serpenyőben süssük mindkét
oldalát 1-1 percig. Az olaj nem szükséges.
Adag: 2 tucat tortilla
Chapati (Indiai
kenyér)
Hozzávalók:
- 2 cs teljes őrlésű búzaliszt
- 2 cs fehérliszt
- 1/2 tk só
- 1 1/4 cs víz
A liszteket és a sót tegyük bele egy nagy tálba, és annyi vízzel keverjük össze,
hogy egy dagasztható tésztát kapjunk. Körülbelül 5 percig gyúrjuk, majd takarjuk
le a tésztát és 15-20 percig pihentessük. Ezután a tésztából ping-pong labda
nagyságú darabokat formázzunk. A labdákat lisztezett gyúrótáblára helyezzük
és vékony (1,5-2 mm), kör alakra nyújtjuk. Száraz, középmeleg serpenyőbe helyezzük
a kinyújtott tésztákat és mindkét oldalán 15-15 percig süssük. Tiszta konyharuhába
tegyük, és takarjuk be a kisült tésztákat, hogy melegen tartsuk tálalásig.
Adag: 16 db chapati