Gyümölcsleves I.
Hozzávalók:
- 5 cs 100%-os ananászlé
- 1/2 cs apróra vágott aszalt sárgabarack
- 1/2 cs tápióka
- 2 db darabolt banán
- 1 cs apróra vágott alma vagy eper
- 1 cs friss vagy fagyasztott szeletelt őszibarack
- 1 cs darabolt ananász
- 1/2 cs mag nélküli zöld szőlő
Gyümölcsleves II.
Hozzávalók:
- 80 dkg vegyes gyümölcs
- 1 1/2 liter víz
- késhegynyi fahéj
- 1 csipet só
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 ek zabpehelyliszt
- 1/2 cs natúr vegitejföl (elhagyjuk belőle a hagymákat és az ételízesítőt,
és a citromlevet 2 evőkanálra csökkentjük)
A gyümölcsöt a fahéjjal, sóval ízesített vízben megfőzzük. A zabpehelylisztet és a keményítőt összekeverjük a vegi tejföllel, majd 1 bögre vízzel felhígítjuk, a levesbe öntjük és felforraljuk. Tálalás előtt ízlés szerint mézzel ízesítjük.
Az első 3 hozzávalót keverjük össze, és lassú tűzön folyamatosan
kevergetve addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Ezután vegyük le a tűzről.
Adjuk hozzá többi hozzávalót is. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Ízlés szerint bármilyen más friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használhatunk.
Sárgaborsókrémleves
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgaborsó
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál közepes petrezselyemgyökér
- 1 1/2 liter víz
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 tk só
A megmosott sárgaborsót 1 1/2 liter sós vízben odatesszük főni. Amikor felfőtt, beletesszük az összevágott hagymaféléket, a sárgarépát és a petrezselymet. Akkor jó, ha a sárgaborsó szétfő és a zöldségek puhák. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és miután már a tűzről levettük a levest, a tetejére tesszük. Pirított zsemlekockával tálaljuk és szójatejföllel tálaljuk.
Zöldségleves
Hozzávalók:
- 30 dkg friss vegyes zöldség
- 1 1/2 liter víz
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek étolaj
- 1 kk só
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az apró kockára vágott sárgaborsót 5 percig pároljuk az olajon, utána beletesszük a többi zöldségfélét, a hagymát felöntjük vízzel, beletesszük a sót és lassú tűzön megfőzzük. Tésztát is főzhetünk bele. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk a tetejére.