RECEPTEK
Pástétomok

Sajtos diópástétom
Hozzávalók:

- 1 cs. tofu
- 1/4 cs. finomra vágott dió
- 2/3 cs. finomra vágott fekete olívabogyó
- 3 ek. finomra vágott zellerszár
- 1 1/4 tk. hagymapor
- 1/8 tk. fokhagymapor
- 1/2 tk. só
- 1/2 cs. tofumajonéz

Szűrjük le és törjük össze a tofut, és mérjük ki egy csészébe. Tegyük bele egy tálba, tegyük bele a többi hozzávalót, és jól keverjük össze.

Szezámos krém
Hozzávalók:

- 1/4 cs szezámmag
- 1 cs főtt csicseriborsó
- 3 ek frissen facsart citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1/3 cs víz

A szezámmagot pirítsuk aranybarnára. Vigyázzunk, meg ne piruljon túlságosan, mert keserű lesz az íze. Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Kenyérre, pirítósra kitűnő.

Padlizsánpástétom
Hozzávalók:

- 2 db padlizsán
- 2 közepes fej hagyma
- 4 ek olaj
- ízlés szerint só

A padlizsánt szabad tűzön vagy gáz vaslapon megsütjük. A héját fa késsel leszedjük, hogy megelőzzük a barnulást. Ezután a padlizsánt, és a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd lehűtjük. Kitűnő szendvicskrém.

Karfiolkrém
Hozzávalók:

- 1 közepes fej karfiol
- 1 tk citromlé
- 2-3 tk tofu tejföl

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, villával vagy turmixgéppel összetörjük. Citromlével és tofu tejföllel ízesítjük.

Sárgaborsókrém
Hozzávalók:

- 1 cs száraz sárgaborsó (vagy lencse)
- 2 cs víz
- 1 tk só
- 1 babérlevél
- 1 tk vegamix
- 1 közepes fej hagyma
- 2 ek olaj

A sárgaborsót a sóval és a babérlevéllel együtt a vízben megfőzzük. Kevés vízben megpároljuk a hagymát a fűszerekkel együtt. A főtt sárgaborsóból kivesszük a babérlevelet, majd beletesszük egy turmixba és hozzáadjuk a hagymát is. Addig turmixolom, míg sima, krémszerű nem lesz. A végén beleteszem az olajat, és átturmixolom azzal is. Hűtőben tárolom.

Csicseriborsópástétom I.
Hozzávalók:

- 1 cs főtt csicseriborsó
- 1/4 cs vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk vegamix
- 1/4 cs olaj
- 1/2 tk só
- 1/3 cs főzőlé vagy víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hidegen fogyasztható

Csicseriborsó pástétom II.
Hozzávalók:

- 2,5 dl főtt csicseriborsó
- 0.5 dl olaj
- 2 ek citromlé
- 2 kis fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 dl a főtt csicseriborsó levéből
- 2 kk ételízesítő

A hozzávalókat jól összeturmixoljuk. Kihűlés után fogyasztható.

Kukoricapástétom
Hozzávalók:

- 2 cs mirelit csemegekukorica
- 1 nagy fej kockázott vöröshagyma
- 1 tk só
- 1 tk pizza fűszerkeverék
- v2-3 ek olaj
- zsemlemorzsa

A kukoricát megfőzöm, majd leszűröm. A vöröshagymát egy kis vízben megpárolom a sóval és a fűszerekkel együtt, majd a kukoricával együtt összeturmixolom. Ha krémszerű, hozzáadom az olajat, és annyi zsemlemorzsát, hogy pástétomos állaga legyen. Kenyérre kenve fogyasztom.

Kukoricavaj
Hozzávalók:

- 1/2 csésze kókusz vagy kesudió darabok
- 1/2 cs forró víz
- 1 tk só
- 1/4 tk juharszirup (elhagyható)
- 1 cs frissen főtt kukoricadara

Az első 4 hozzávalót 30 mp-ig magas fordulatszámon turmixoljuk krémesre, majd adjuk hozzá a főtt kukoricakását. Magas fordulaton újra turmixoljuk, míg krémes nem lesz. Egy tartóedénybe öntsük és hűtsük le.

Finomvaj
Hozzávalók:

- 3/4 cs kukoricakása
- 1/4 cs kókuszreszelék
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk só
- 1/2 cs víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd hűtsük le. Nem olvad.

Guacamole (Avokádókrém)
Hozzávalók:

- 2 db nagy, érett avokádó
- 2 ek apróra vágott paradicsom
- 1 ek friss citromlé
- 2 tk finomra vágott hagyma
- 1/2 tk só
- 1/8 tk fokhagymapor

Az avokádókat villával törjük össze, és keverjük krémesre, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót is, és keverjük jól össze. Légmentes tárolóedényben tartsuk a hűtőben. A krém tetejére önthetünk egy kis citromlevet, hogy megvédjük a barnulástól. Ha így teszünk, tálalás előtt keverjük össze a citromlével. Kenyérre kenve fogyasszuk el 24 órán belül.

Datolyavaj
Hozzávalók:

- 1 cs magozott datolya
- 3/4 cs víz

Tegyük a hozzávalókat egy lábasba és forrásig melgítsük. Ezután vegyük le a tűzről és álljon 5 percet. Ezután turmixoljuk addig, míg krémes nem lesz.
Hogy kéznél legyen sütemények sütésekor, készítsünk egy nagy tállal és kis adagokban fagyasszuk le. Finom piritóssal, teasüteménnyel, gofrival is.
Kiad: 1 1/4 cs.
Használhatunk más szárított gyümölcsöket is. Ha fügét, sárgabarackot, szilvát használunk, könnyebb turmixolni, ha először feldaraboljuk a gyümölcsöket.

vissza I főoldal