RECEPTEK
Szószok, öntetek

Szezámos mandula szósz
Hozzávalók:

- 1 kockára vágott hagyma
- 1 cs pörkölt mandula
- 3/4 cs szezámmag
- 2 cs víz
- 2 1/2 kk friss citromlé
- 1 kk só

Pároljuk a hagymát kis mennyiségű vízen addig, amíg megpuhul. Őröljük finomra a mandulát és a szezámmagot. Majd az összes hozzávalót turmixoljuk addig, amíg nagyon sima nem lesz. Ezután egy edényben melegítsük meg folyamatos kevergetés közben. Zöldségekre, burgonyára öntve tálalhatjuk.
Mennyiség: 1 liter

Sajtszósz
Hozzávalók:

- 2 csésze víz
- 1/4 Csésze nyers kesudió
- 4 ek darált paprika
- 3 ek sörélesztőpehely
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 ek friss citromlé
- 1 1/2 kk só
- 1/2 kk hagymapor
- 1/4 kk fokhagymapor

Fél csésze vízben turmixoljuk össze a kesudiót, kb. 5-6 percig, amíg nagyon sima nem lesz. Ezután tegyük hozzá a megmaradt vizet és a többi hozzávalót, majd folytassuk a mixelést, amíg nagyon finom sima lesz. Egy edényben folyamatos kevergetés közben melegítsük, amíg nem kezd sűrűsödni. (5-6 percig). Zöldségekre, burgonyára, pizzára, lasagne-ra, stb. öntve tálalhatjuk.
Mennyiség: 6 dl

Paradicsom szósz
Hozzávalók:

- 1 cs friss vagy konzerv paradicsom
- 1 db jól megmosott, feldarabolt sárgarépa
- 1 kk méz
- 1 db kicsi, kockára vágott hagyma
- csipet bazsalikom
- csipet oregano
- csipet só

Az első 3 hozzávalót tegyük a turmixba bele, és addig mixeljük, amíg sima nem lesz. Öntsük bele egy serpenyőbe és tegyük bele a többi alapanyagot is. Pároljuk 15 percig.
Mennyiség: 4 dl

Ketchup
Hozzávalók:

- 1 1/3 cs sűrített paradicsom
- 1/2 cs paradicsomszósz
- 2-4 ek méz
- 2 ek citromlé
- 2 ek olívaolaj
- 1/4 tk oregano
- 2 tk hagymapor
- 1/4 tk fokhagymapor
- 1 tk só

Egy tálban keverjük össze hozzávalókat. Hűtőben tároljuk.
Kiad: 2 1/2 csészét.

Salsa Ranchera (mexikói szósz)
Hozzávalók:

- 4 cs friss, darabolt paradicsom
- 1 feldarabolt hagyma
- 1/2 cs darabolt paprika
- 1/4 cs friss vágott petrezselyemzöld
- 1 1/2 ek friss citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 kk őrölt kömény
- 1/4 kk őrölt oregano
- ízlés szerint só

Keverjük össze a hozzávalókat, ezután hagyjuk állni a hűtőben néhány óráig, hogy az ízek keveredjenek. Légmentes tárolóedényben tartsuk. Adhatunk még hozzá 3 dl paradicsomszószt is. Saláták mellé nagyon finom!
Mennyiség: 1 l
Tápérték/1/4 csésze:

Olaszos szósz
Hozzávalók:

- 1 cs víz
- 4 dl paradicsomszósz
- 3 dl sűrített paradicsom
- 1/4 kk fokhagymapor
- 1/4 kk hagymapor
- 1/8 kk bazsalikom
- 1/8 kk oregano

Keverjük össze a hozzávalókat és főzzük kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve.
Mennyiség: 6 dl

Olasz öntet
Hozzávalók:

- 1/2 cs olaj
- 1/2 cs citromlé
- 1/4 cs víz
- 1 kis fej hagyma
- 4 ek méz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1/2 tk bazsalikom
- 1/2 tk oregano

A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Mindenféle salátához kitűnő.

Gyors Pizza szósz
Hozzávalók:

- 3 dl paradicsomszósz
- 2 dl sűrített paradicsom
- 1/4 cs víz
- 1/2 ek méz
- 1 fej összetört fokhagyma
- 1 kk oregano
- 3/4 kk bazsalikom
- 1/2 kk hagymapor

Keverjük össze a hozzávalókat egy kis tálba, majd kenjük rá a pizza tésztára. Ezután rakjuk rá a zöldségeket a tetejére és süssük meg.

Zöldséges öntet I.
Hozzávalók:

- 3 cs. vágott friss brokkoli a szárral együtt
- 2 cs. sárgarépa karikák
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 cs. kockára vágott hagyma
- 6 cs. friss, szeletelt gomba
- 3 ek. teljes őrlésű liszt
- 3 cs. szójatej
- 2 ek. szójaszósz
- 1 cs. tofutejföl

Az első 2 összetevőt külön-külön pároljuk, amíg félig megpuhul. Egy lábosban enyhén pirítsuk meg olíva olajban a fokhagymát, majd adjuk hozzá a két következő hozzávalót és főzzük puhára. Vegyük le a gázról. A következő 3 hozzávalót turmixoljuk magas fordulatszámon 10 másodpercig, majd öntsük bele egy serpenyőbe és közepes lángon folyamatos kavargatás közben sűrűsödésig főzzük. Adjuk hozzá a zöldségeket és a tejfölt. Melegítsük jól meg, de ne hagyjuk forrni. Teljes őrlésű lisztből készült tésztán tálaljuk.

Zöldséges öntet II.
Hozzávalók:

- 1 1/2 cs víz
- 3 db finomra vágott paradicsom
- 1 1/2 durvára vágott hagyma
- 1/2 durvára vágott zöldpaprika
- 1/2 tk só
- ízlés szerint fokhagymapor, oregano,
- 2 ek hideg víz
- 2 ek kukoricakeményítő

Minden hozzávalót, -kivéve a hideg vizet és a kukoricakeményítőt -, tegyük oda forrni, és pároljuk 15 percig. Ezután keverjük össze a kimaradt vizet és a kukoricakeményítőt, majd keverjük bele a párolt dolgokhoz. Folyamatos kevergetés mellet, addig pároljuk, amíg nem sűrűsödik. Tálalhatjuk zöldségekkel, barnarizzsel vagy burgonyával.
Mennyiség: 1/2 liter

Country Szósz
Hozzávalók:

- 2 cs. víz
- 1/2 cs. kesudió vagy 3 ek. teljes őrlésű búzaliszt
- 1 ek. hagymapor
- 1/4 tk. fokhagymapor
- 1/4 tk. só
- 2 ek olaj (Ha kesudiót használunk, elkerülhető)
- 3 ek. szójaszósz
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 1 ek. kukoricakeményítő

2-3 percen keresztül turmixoljuk össze a hozzávalókat, amíg jó krémes nem lesz. Ezután öntsük bele egy lábasba és közepes lángon folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Előételekkel, sültekkel, cipóval vagy burgonyával tálalhatjuk.

Tartármártás
Hozzávalók:

- 1 cs mandulamajonéz
- 1 ek finomra vágott zöldpaprika
- 1 ek finomra vágott fekete olajbogyó
- 1 ek finomra vágott hagyma
- 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld
- 1/8 kk só
- ízlés szerint paprika

Keverjük össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk állni 1 éjszakán keresztül. Ezután tálalhatjuk salátaöntetként.
Mennyiség: 4 dl

Francia salátaöntet
Hozzávalók:

- 1/4 cs frissen facsart citromlé
- 1/2 cs olaj
- 2 ek méz
- 3 ek sűrített paradicsom
- 3 ek víz
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tk só

Az olaj és a citromlé kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat! Azután lassú fordulaton, az olajat vékony sugárba öntve turmixoljuk a masszához! Végül a citromlevet is adjuk hozzá, majd hűtsük le!

Szójamajonéz I.
Hozzávalók:

- 1/2 cs zsíros szójatejpor
- 3/4 tk só
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3/4 cs víz
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1/4-1/2 cs olaj

Az olaj és a citromlé kivételével a hozzávalókat turmixoljuk simára, majd folyamatos turmixolás közben adagoljuk hozzá az olajat. Annyit, hogy majonéz sűrűségű legyen. A szükséges mennyiség a szójatejpor minőségétől függ. A turmixgépből kiöntve keverjük hozzá a citromlevet.

Szójamajonéz II.
Hozzávalók:

- 1 1/4 cs víz
- 1/4 cs fehér liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk só
- 2 ek olaj vagy 3 ek tahini (szezámkrém) vagy 1/4 cs kesudió

Lassú tűzön az olaj és a citromlé kivételével a hozzávalókat főzzük össze! Öntsük turmixgépbe, és fokozatosan adjuk hozzá az olajat. Végül keverjük bele a citromlevet és hűtsük le! (kb.: 1 1/2 csésze)
Az öntet ízlés szerint variálható kaporral, őrölt köménnyel (pl. káposztasalátához), borsikafűvel vagy más zöldfűszerekkel. Frissen vágott petrezselyem még jobban fokozza az ízhatást. Ezen kívül megszórhatjuk szezám- vagy lenmaggal (amelyet enyhén megpirítunk, majd megőrlünk), de napraforgó- vagy tökmaggal is. A majonézes krumplisaláta vagy a paradicsomos gombasaláta akár főételnek is előkészíthető.

Tofu majonéz
Hozzávalók:

- 0,5 kg tofu
- 1/4 cs friss citromlé
- 1 ek méz
- 2 ek hagymapor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek kapor
- 1 tk só

A hozzávalókat turmixoljuk össze addig, amíg nagyon krémes nem lesz az állaga. Ha fontos, egy kis vizet is öntsünk hozzá. Légmentes dobozban hűtve tároljuk.
Kiad: 2 csésze
Tofu tejföl: ugyanez a recept, de hagyjuk el a mézet és 1/3 csészére növeljük a citromlevet.

Vegi tejföl I.
Hozzávalók:

- 1 1/4 csésze víz
- 1 csésze nyers, sótlan napraforgó mag
- 1 kk só
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/3 csésze citromlé

Turmixoljuk a hozzávalókat krémszerűre.
Kiad: 2 csésze tejfölt

Vegi tejföl II.
Hozzávalók:

- 1 cs víz
- 1/2 cs napraforgómag
- 1/2 cs kesudió
- 1 ek ételízesítő
- 1/4 cs citromlé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat jól összeturmixoljuk. (Ha nincs kesudiónk, akkor napraforgó maggal helyettesítjük). A mixet egy edénybe kiöntjük és felfőzzük, állandó keverés mellett. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk.
Tejföl helyett használható, de kenyérre kenve is finom.

Szójaalap
Hozzávalók:

- 2 cs szójaliszt
- 4 cs víz

Csomómentesen keverjük el a lisztet a vízzel, majd kb. 2 órán keresztül főzzük egy duplafalú főzőedényben, amíg sűrű nem lesz az állaga. Legjobb, ha azonnal felhasználjuk, de 4 napig hűtőben is tárolható. Lefagyaszthatjuk fél csészés adagokban is.
Kiad 3/4 csészét.
Variációk a főzésre:
1, A befedett lábas alá vas alátétet tegyünk. Kb. 30 percen keresztül gyengén forraljuk, időnként kavargatva.
2, Sütőben is elkészíthetjük. Egy tepsibe öntsük bele a mixet és 1 órán keresztül 170 °C-on süssük. Időnként keverjük meg.

Panír I.
Hozzávalók:

- 1 cs zabpehely
- 1 cs víz
- 1 tk ételízesítő
- 1 csipet só
- 5-6 ek kukoricaliszt

A hozzávalókat jól összeturmixolom, majd liszt és tojás helyett ezt a keveréket használom.

Panír II.
Hozzávalók:

- 5 ek rizsliszt
- 1 tk kurkuma
- 1 tk Vegeta
- 1 tk só
- 1/3 cs szójatej vagy víz

A hozzávalókat összeturmixolom, majd tojás helyett ezt használom.

Habarás
Hozzávalók:

- 1 ek rizsliszt
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1/2 cs víz

A liszt keverékéhez lassan teszem hozzá a vizet, hogy a keverék csomómentes legyen.

vissza I főoldal