Fügetej
Hozzávalók:
- 9 db szárított füge
- 4 cs valamilyen olajos magból készült tej
Vágjuk kétfelé a fügét és turmixoljuk össze a tejjel 2-3 percen keresztül. Öntsük kancsóba, tálaljuk vagy hűtsük le.
Mogyorótej
Hozzávalók:
- 1/2 cs pirított mogyoró
- 2 banán
- 6-8 db magozott datolya
- 1 1/2 tk vaníliaaroma
- 1/4 tk só
- 4 cs víz
Turmixoljuk össze az összetevőket a 2 1/2 csésze víz kivételével, amíg krémes állagú nem lesz. Adjuk hozzá a maradék vizet és turmixoljuk át. Hűtőszekrényben tárolható.
Zabtej
Hozzávalók:
- 1/3 cs zabpehely
- 1 cs víz
- 2 ek darált mandula1/2 tkl vanília kivonat
- 2 1/4 cs hideg víz
- 1 kicsi, érett banán
A száraz zabpelyhet őröljük lisztté a turmixban, majd főzzük
meg 1 csésze vízben 5 percig. Ezután tegyük vissza a mixerbe és adjuk még
hozzá a mandulát, vaníliát és a sót. Turmixoljuk, amíg nagyon sima nem lesz,
és adjuk hozzá folyamatosan a hideg vizet. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy
1 liter tejet kapjunk. Tálalás előtt még turmixoljunk bele 1 banánt.
Mennyiség: 1 liter
Kókuszos zabtej
Hozzávalók:
- 1 1/2 cs víz
- 12-13 magozott datolya
- 1/2 cs zabpehely
- 1/2 cs kókuszreszelék
- 1/2 tk só
- 2 cs víz
Az első hozzávaló kivételével a többi hozzávalót tegyük egy
lábasba és főzzük kb. 15-20 percig, folyamatosan kevergetve. Ezután öntsük
bele egy turmixba, tegyük hozzá a többi vizet és 1 percig magas fokozaton
addig keverjük, míg krémes nem lesz. Öntsük egy kancsóba és hűtve tálaljuk.
Kiad: 4 cs
Variáció: Adhatunk még hozzá 2-4 ek karobport vagy egy banánt.
Kókusztej
Hozzávalók:
- 8 dl víz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 ek méz
- csipet só
A hozzávalókat összeturmixoljuk kb. 5-6 percen keresztül. Miután tejszerűvé fehéredett, átszűrjük egy nagyon finom szövésű gézen, hogy tejet kapjunk.
Mandulatej
Hozzávalók:
- 5 dl víz
- 20 szem héj nélküli mandula
- 1 ek méz
- csipet só
A hozzávalókat összeturmixoljuk kb. 5-6 percen, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk. Majd egy finom szövésű gézen vagy szűrőn átszűrjük.
Magvakból készült tejalap
Hozzávalók:
- 1 cs víz
- 1 cs kesudió, dió, vagy héjazott mandula
- 1-2 ek méz vagy 4-8 db magozott datolya
- 1/4 tk só
- 1 tk vanília
- 3 cs víz
A víz kivételével mindent turmixoljunk össze 1-2 percen keresztül,
amíg igazán krémes nem lesz, majd adjuk hozzá a megmaradt vizet és turmixoljuk
tovább. Öntsük kancsóba és hűtve tálaljuk.
Kiad 4 2/3 csészét.
Variáció: Ízesíthetjük még gyümölcsökkel is (banán, eper, áfonya). A gyümölcsöket
még a turmixolás előtt adjuk hozzá
Karobtej
Hozzávalók:
- 1 1/2 cs víz
- 3/4 cs kesudió vagy szójaalap
- 8-10 magozott datolya vagy 1 ek méz
- 1/4 cs karobpor
- 1/2 tk pótkávé
- 1/4 tk só
- 2 tk vaníliaaroma
- 2-3 ek olaj, ha szójaalapot használunk
- 2 1/2 cs víz
A legutolsó hozzávaló (víz) kivételével turmixoljuk krémesre
a hozzávalókat kb 1-2 percig. Ezután adjuk hozzá a kimaradt vizet is, és
egy rövid ideig turmixoljuk újra. Öntsük kancsóba és hűtve tálaljuk.
Kiad 4 3/4 csészét.
Banános diótej
Hozzávalók:
- 1/2 cs víz
- 3/4 cs pirított dió
- 1 ek méz
- 2 db közepes banán
- 1/4 tk só
- 2 1/2 cs víz
Az utolsó kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat 1-2
percen keresztül, amíg krémes nem lesz. Majd adjuk hozzá a kimaradt vizet
is, és egy rövid ideig turmixoljuk újra. Öntsük kancsóba és hűtve tálaljuk.
Kiad 5 1/4 csészét.
Hideg üdítő
Hozzávalók:
- 1 cs baracklé (100%-os)
- 1 cs narancslé (100%-os)
- 1 cs ananászlé (100%-os)
- 2 cs fagyasztott, szeletelt banán
A hozzávalókat tegyük bele egy turmixba. 1 percig magas fokozaton
turmixoljuk. Öntsük egy kancsóba, és azonnal tálalhatjuk, vagy hűtsük le.
Más gyümölcsökkel is elkészíthető.