Az egészséges gyomor és bélrendszer hosszú távon biztosítja az egészséget, a jobb közérzetet és a teljesebb életet. Van néhány fontos szabály, amelyek talán nyilvánvalónak tűnnek, mégis gyakran megszegjük őket. Fontos, hogy ezeket az alapelveket gondosan betartsuk, hiszen nagyon sok gyomor- és emésztőrendszeri panaszt megelőzhetünk, illetve megszűntethetünk segítségükkel.
HELYES ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK
1. ÉTKEZÉSEK
w Bőséges
reggeli - Biztosítja az energiát, a megfelelő vércukorszintet.
w Mértékletes
ebéd
w Vacsora
Legyen könnyű - 3-4 órával lefekvés előtt fogyasszuk! Legideálisabb elhagyni
- rövid böjt, ill. ha üres gyomor, akkor pihentetőbb az alvás.
2. KERÜLJÜK A NASSOLÁST!
3. ALAPOS RÁGÁS
w A
félig megrágott étel fokozza a gázképződést.
4. AZ ÉTKEZÉSEK LEGYENEK NYUGODT, BOLDOG ALKALMAK!
AZ ÉTELEK HELYES MEGVÁLASZTÁSA
1. Miből álljon az étrend?
Étrendünk alapja:
w Gabonafélék
w Gyümölcsök
w Zöldségfélék
w Hüvelyesek
w Olajos
magvak
2. Egy étkezésen belül 4 - 5 féle étel összeállításával biztosíthatjuk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükségletünket.
3. A növényi eredetű fehérjék segítségével biztosíthatjuk fehérjeszükségletünket, ugyanakkor nagy előnyük, hogy, alacsony zsírtartalmúak és nem tartalmaznak koleszterint.
4. A természetes, finomítatlan ételek a legjobbak!
Rostok: Székrekedés megelőzése, vércukorszint jobb szinten tartása, a vastagbélrák
kialakulásának megelőzése.
5. Kerüljük a cukros ételeket! - Üres kalória!
6. Csökkentsük a zsiradékbevitelt!
Óvakodjunk a telített zsíroktól és a finomított növényi olajoktól! Használjunk
helyette kis mennyiségben alacsony zsírtartalmú ételeket! Például: Diófélék,
avokadó, olívabogyó
7. Igyunk elegendő mennyiségű vizet!
8. Óvakodjunk a túl forró, vagy a túl hideg ételektől!
9. Kerüljük az irritáló anyagokat! Ilyenek a dohány, az alkohol és egyes fűszerek. (bors, fahéj, szegfűszeg, kakaó, stb.)