FŐZÉSI
TANÁCSOK
Az ételek tárolása
A
helyes tárolásnál fontos, hogy megelőzzük...
w A baktériumok növekedését
és a penészesedést
w Az ételek kiszáradását
w A bogarakat
w A zsiradékok avasodását
Ételtárolási
típusok:
w Száraz tárolás
w Hűtés
w Fagyasztás
w Szárítás
w Konzerválás
Hűtés
w A legjobb hőmérséklet 4
C alatt tárolni
w Tárolóedények: üveg, műanyag
vagy kerámiaedény (kerüljük a fémedényt)
w Gyorsan hűtsük le az ételeket:
Lapos edénybe tegyük az ételt
Jeges vízben gyorsabban lehűl
w Írjuk rá a dátumot minden
maradékra
Fagyasztás
w Használjunk légmentes tárolóedényeket,
hogy megakadályozzuk az ételek fagyasztás közben való kiszáradását
w Címkékre írjunk dátumot
w A fagyasztott ételeket
a hűtőben olvasszuk ki, hogy megakadályozzuk a baktériumok növekedését
és az étel megromlását
w Ne fagyasszuk le a már
egyszer kiolvadt ételeket...
w Így csökken az étel íze,
minősége és tápanyagértéke
Gyümölcsök
tárolása
w A hibás gyümölcsöket mindig
válogassuk ki
w Mossuk meg
w Az egészséges gyümölcsöket
szobahőmérsékleten tároljuk
Ha már jó érett, tegyük hűtőbe
Néhány gyümölcs gyorsabban érik
papírzacskóban: pl avokádó
w A szárított gyümölcsöket
légmentes dobozban tároljuk
w A főtt gyümölcsöket hűtsük
le
Zöldségek
tárolása
w A gyökeres zöldségeket
sötét, száraz, hideg helyen tároljuk. A burgonyát ne tároljuk hűtőben
w A friss zöldségeket nylon
zacskókban tároljuk a hűtőben
w Válogassuk ki a nem egészséges
zöldségeket
w Ne tároljunk megmaradt
főtt zöldségeket
Különösen a zöld színűeket,
melyek színüket elvesztik
Gabonafélék
és olajos magvak tárolása
w A gabonaféléket és olajos
magvakat, különösen a teljes őrlésű liszteket hideg helyen kellene tárolni,
hogy megvédjük a bogaraktól és az avasodástól
w A kenyérféléket néhány
napig szobahőmérsékleten tárolhatjuk
A fagyasztás megakadályozza
a penészesedést
Lefagyaszthatjuk a kenyeret
w A száraztésztákat, keményítőt,
és finomított lisztet tarthatjuk szobahőmérsékleten
Hüvelyesek
tárolása
w A száraz babféléket légmentes
nylon zacskókban vagy üveg/műanyag tárolóedényekben tároljuk 6-12 hónapig
w A megáztatott babokat lefagyaszthatjuk
Ez is csökkentheti
a főzési időt
w A főtt babfélék: hűtsük
vagy fagyasszuk
w Tofu: Borítsuk be vízzel.
Legalább kétnaponta cseréljük rajta a vizet
|