†Prof. Dr. Szigeti Jenő Rát Mátyás-díjban részesült a reformáció emlékünnepén

Rát Mátyás-díjat kapott †Prof. dr. Szigeti Jenő a Protestáns Újságírók Szövetségétől a reformáció emlékünnep gálaestjén, 2021. október 17-én Budapesten.

Az ünnepélyes keretek között megtartott díjátadón dr. Bóna Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének titkára, a Theologiai Szemle főszerkesztője laudációjában méltatta †dr. Szigeti Jenő egyetemi tanárt, a protestáns újságírás keretében végzett kiemelkedő munkájáért. „A Rát Mátyás-díjat egy neves teológus újságírónak ítéltük oda. …Szigeti Jenő munkássága messze meghaladta saját egyházának – a Hetednapi Adventista Egyháznak – a határait. Ő megtanulta a lelkészi szolgálatában felekezeti elfogultság nélkül keresni és megtalálni a testvért, Isten gyermekét” – hangsúlyozta ünnepi bevezetőjében dr. Bóna Zoltán.

A díj névadója, Rát Mátyás evangélikus lelkész Győrben született 1749-ben, és 1810-ben hunyt el, akinek a nyelvművelő és írói pályája jelentős hatással volt a hazai protestáns újságírásra, az első magyar nyelvű hírlap főszerkesztőjeként.

Dr. Szigeti Jenőt a 2020. augusztus 27-én bekövetkezett halála előtt kitüntették e neves díjjal, azonban a koronavírus-járvány miatt a díjátadó ünnepségre 2021-ben került sor. Dr. Szigeti Jenő családja közül részt vett az ünnepélyes alkalmon: felesége Gyopár, leánya Anikó Gyopár, testvére dr. Szigeti István és felesége dr. Székely Mária.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott ünnepségen a Rát Mátyás-díjat az özvegy, dr. Szigeti Jenőné vette át.

A Protestáns Újságírók Szövetsége évenként ítéli oda a Rát Mátyás-díjat az arra érdemes protestáns újságírónak, aki a magyar nyelv szépsége megőrzése érdekében munkálkodik.

Dr. Szigeti Jenő testvérünk munkássága és emléke Istentől legyen áldott!

Dr. Tokics Imre