Az Adventista Teológiai Főiskola Újszövetségi Tanszékének vezetője, dr. Kormos Erik megvédte habilitációs értekezését

Dr. Kormos Erik habilitációs doktori értekezése az Evangélikus Hittudományi Egyetemen történt Budapesten, 2024. szeptember 17-én. Az értekezés címe: „Retorikai formák és stílusalakzatok az Újszövetségben. Hermeneutika a felekezetközi tér biblikus interpretációjához.”

AdventInfo 2024. szeptember 17.

Dr. Kormos Erik habilitációs doktori értekezése az Evangélikus Hittudományi Egyetemen történt Budapesten, 2024. szeptember 17-én.

Az értekezés címe: „Retorikai formák és stílusalakzatok az Újszövetségben. Hermeneutika a felekezetközi tér biblikus interpretációjához.”

A habiláló dr. Kormos Erik a Tézisfüzetben hangsúlyozta, az értekezés „…célja, hogy az általunk bemutatott interpretációval azoknak adjunk hermeneutikai alternatívát, akik a felekezetközi térben is szeretnének gyümölcsöző oktatói, igehirdetői, missziói munkát végezni…”

A habilitációs előadás három részből állt. A tantermi előadás „A görög kommunikáció formavilág – Gondolkodási formák, szó- és gondolatalakzatok lényege”; az idegen (angol) nyelvű előadás „Decoding of Hidden Messages”; a tudományos (szakmai) kollokvium témája a „Retorikai formák és stílusalakzatok az Újszövetségben – Hermeneutika a felekezetközi tér biblikus interpretációjához”.

A habiláló komoly háttértudásról és felkészültségéről adott tanúbizonyságot. A tudományos előadások három órán át zajlottak.

A nyilvános előadás során a jelenlévők is kérdezhettek a kandidálótól.

A bizottság tagjai: prof. dr. Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke és prof. dr. Kőszeghy Miklós, a bizottság elnöke, egyetemi tanár, továbbá prof. dr. Hanula Gergely, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar professzora, valamint dr. Bolonyai Gábor az ELTE – BTK Ókortudományi Intézet, Görög Tanszék vezetője, egyetemi docens.

Dr. Csepregi Zoltán professzor úr ekként ajánlotta a habilitációs értekezést: „…a Retorikai formák és stílusalakzatok az Újszövetségben c. értekezés igazi tudományos munka, méltón demonstrálja a szerző szakirodalmi felkészültségét és kutatói tehetségét. … Javaslom a nyilvános előadások kitűzését és a jelöltnek a habilitált doktori cím odaítélését.”

Dr. Hanula Gergely professzor kifejtette: „A jelölt értekezésében gazdag és átfogó munkát nyújt a bibliai szövegek hermeneutikájának területén, különös tekintettel a retorikai formák és stílusalakzatok elemzésére. Az interdiszciplináris megközelítés és az új fogalmak bevezetése lehetőséget nyújt a bibliai szövegek újraértelmezésére és a vallási diskurzus megújítására.”

A dolgozat 362 oldal, 2047 lábjegyzettel és 33 oldal irodalomjegyzéket tartalmaz.

Az Adventista Teológiai Főiskola immár három habilitált doktori fokozatú oktatóval rendelkezik, prof. dr. Tonhaizer Tibor, prof. dr. Tokics Imre és dr. habil. Kormos Erik.

Az eseményen részt vett a habiláló felesége, Éva és Tamás fia, az ATF rektora és főtitkára, továbbá az Ószövetségi Tanszék vezetője és az ATF egyik hallgatója.

Ezúton is gratulálunk és kívánunk további tudományos előmenetelt a habilitált dr. Kormos Erik életére és családjára, hogy a megszerzett tudást Isten dicsőségére és a Hetednapi Adventista Egyház javára tudja kamatoztatni!

A habilitáció az oktatói és az előadói képesség, valamint a tudományos teljesítmény egyetemi megítélése.

„Az értelmesek fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké” (Dán 12:3).

Dr. Tokics Imre