Felzárkózó települések program

2024. október 13-án a Hajdú-Bihar vármegyei Bojton lévő ADRA Jelenlét Ponton első alkalommal került megrendezésre az őszköszöntő fesztivál, Tomanko Pajkeripe címmel. A rendezvényt a helyi önkormányzat, valamint a kisebbségi önkormányzat is támogatta eszközökkel, a szervezésben történő segítségnyújtással.

AdventInfo 2024. október 24.

Bojt – 2024. október 13-án a Hajdú-Bihar vármegyei Bojton lévő ADRA Jelenlét Ponton első alkalommal került megrendezésre az őszköszöntő fesztivál, Tomanko Pajkeripe címmel. A rendezvényt a helyi önkormányzat, valamint a kisebbségi önkormányzat is támogatta eszközökkel, a szervezésben történő segítségnyújtással.

A rendezvényt hagyományteremtő jelleggel szerveztük, a helyi szokások erősítése céljából. Az alkalmon fellépett a helyi gyermek és felnőtt tánccsoport, Garaguly Borbála – aki egyébként alpolgármesterként képviselte a Polgármesteri Hivatalt – nótaénekes, valamint a Rom Som zenekar. A gyerekeket ugrálóvár és vattacukor várta, és ingyenes ebéd is járt a résztvevőknek.

Ugyan a helyi Jelenlét Pont számos olyan szolgáltatásnak ad helyet, ami a családok segítését, saját erőforrásaik hatékonyabb használatát segíti elő, fontosnak tartjuk, hogy kulturális események is helyet kapjanak ugyanitt, és az embereket a saját kultúrájukon keresztül is megszólítsuk. 

A rendezvény összekapcsolódott egy jelentős intézményi fejlesztési lehetőséggel is. A fesztiválon aláírásra került egy együttműködési megállapodás a thaiföldi TX Alapítvánnyal, akik segítségével a Jelenlét Pont épületének hátsó részében oktatási központot alakítunk ki a helyi gyermekek iskolán kívüli foglalkoztatására és tanulásban történő segítésére.

Kovácsvágás – 2024. szeptember 9. napján a Felzárkózó települések programot megvalósító konzorcium vezetőjétől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól hivatalos tájékoztatást kaptunk, hogy október elsejétől a programba új települések lépnek be. A korábbiakban az ADRA Alapítvány pályázati úton nyerte el a megvalósítás lehetőségét a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kovácsvágáson, amely település szerepel az idén induló jelenlét program kedvezményezettjei között.

Az elmúlt hetekben megtörtént a Jelenlét Pont vezető és munkatárs kiválasztása, valamint a helyi önkormányzattal történt kapcsolatfelvétel.

December végéig számos szakmai dokumentumot kell elkészíteni, Jelenlét Pontnak alkalmas épületet kell találni, hogy a jövő évben a bojtihoz hasonló fejlesztési munka induljon be a településen. Ebben az évben azon fogunk dolgozni, hogy ugyanolyan magas szakmai színvonalon tudjunk itt is segíteni az embereknek, mint a hajdú-bihari településen.

Sitkei Zoltán

ügyvezető igazgató