ADRA hírlevél 2017 május

Beszámoló a „Téli Gondoskodás” program megvalósításáról

2017. március és április hónapokban országos szinten számos ADRA képviseletnek tudtunk segélyt adni a budapesti raktárból. Településeiken a helyi szociális ellátórendszerrel együttműködve támogattuk a rászoruló embereket, a mélyszegénységben élőket, az idősek otthonában élő embertársainkat, valamint időskorú testvéreinket. Az alábbiakban az önkéntes testvéreinktől érkezett beszámolókból idézünk:

 „Az élelmiszercsomagok szétosztásánál a következőket vettük figyelembe: egyedülálló, tartós betegség, nagycsaládos, a jövedelem a minimálbér kategóriájába sorolható vagy az alatti jövedelemmel rendelkező.  A rendelkezésünkre álló keretösszeg 50 000 Ft azaz ötvenezer Ft.

Az élelmiszercsomagok tartalma egységes volt, tartalmuk: 1kg liszt, 1 l étolaj, 1kg száraz tészta, 1 kg cukor, 1 csomag keksz, 1 csomag pirospaprika, 1 doboz Mackó sajt, 1 doboz paradicsomkonzerv.

A körzethez tartozó rászoruló testvérek számára és közösségünket látogató barátkozóknak, kapcsolatban álló személyeknek nyújtottunk támogatást. A csomagok kiosztásában a Miskolci Gyülekezet tagjai segítettek. Köszönjük a központi ADRA Iroda támogató együttműködését a támogatottak nevében is. – Miskolci ADRA képviselet, Sztacho Zoltánné

Hajdúböszörményben, április 1-jén Bódiné Szabó Zsuzsanna ADRA önkéntes segítségével és több testvér közreműködésével élelmiszer- és ruhaosztás volt a gyülekezetben 10 család részére. Továbbá 20 csomag, tartós élelmiszert tudtunk szétosztani a húsvéti ünnepek előtt idős, szükségben lévő gyülekezeti tagoknak és barátkozók részére is. Nyírturán és Nyírmihálydi településeken több zsák ruhanemű és tartós élelmiszer is szétosztásra került a rászorulóknak.

Zsuzsanna testvérnőnk a következőket írta az adományosztást illetően: „Szilasi Zoltán lelkész testvérünk is nagyon sokat segít ebben a munkában, hiszen nem sajnálva az autóját, gyakran megpakolja több zsák ruhaneművel, játékkal, élelemmel és így megy át egy-egy alkalommal más községbe, ahol vállalják ezeknek az adományoknak a szétosztását. Itt szeretném megköszönni mindazoknak az embereknek, akik ugyan nem a közösségünk tagjai, de szeretettel részt vesznek ebben a munkában és szívesen segítenek! Úgy anyagilag, mint ruhaneművel, vagy  bútor felajánlásával. Köszönet érte! Külön köszönöm mindazoknak, akik a kabátakcióban is részt vettek és sok emberen segítettek, valamint azoknak a testvéreknek is szeretném köszönetemet kifejezni, akik fáradságot nem kímélve rendszeresen besegítenek nekem. Közel 10 éve segítjük azokat a családokat, ahol gond és baj van!”

A Bucsa Község Napközi Otthonos Óvodát támogattuk sok hasznos játékkal, mivel a térségben számos hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű család él. Az óvoda vezetősége hálás szívvel köszönte meg adományunkat, mely nagy örömöt szerzett a gyermekeknek.


Gyermekélelmezési program

A Nagyvárosi Evangelizációs program részeként jelenleg is folyik az ADRA Gyermekélelmezési programja. Melynek keretében folyamatosan támogatjuk 2 budapesti iskola hátrányos helyzetű tanulóit, napi háromszori étkezésük számlájának a kiegyenlítésével.  Így biztosítjuk a gyermekek étkezését, mivel a szülők nem tudják kifizetni számukra az iskolai étkeztetést és az egész napra elegendő szendvics- vagy ebéd alapanyagainak kifizetését sem tudják megoldani. Mindez a Kőbányai és a Józsefvárosi Gyülekezetek adományaiból valósulhat meg. Magánszemélyek is támogatják programunkat.


Fiatalok a családon kívül nevelkedő gyermekekért

Egy nagyszerű program valósult meg 2017. május 14-én Győrben, a Gyermekvédelmi Központban.  Közel 30 fő önkéntessel utaztunk a helyszínre, Tokics Péter lelkésztestvérünk igei gondolatokkal, a Bajai Gyülekezet fiataljai pedig előadással és zenével szolgáltak a gyermekeknek. Ezután ajándékokat osztottunk, szülinaposokat köszöntöttünk, a délután folyamán jutott idő közös játékra és beszélgetésekre  is  az intézetben nevelkedő gyerekekkel és fiatalokkal.

A program anyagi részét a Generálkonferencia és a magyar ADRA finanszírozta. Lelki támaszt nyújtottak a gyerekeknek mindazok az önkéntesek, akik jelenlétükkel és kedvességükkel mosolyt csaltak a kisgyermekek arcára, és vidámságot vittek kis szívükbe. Ezúton köszönjük a bajai testvérek, a ráczkevei és a budapesti önkéntesek jelenlétét és segítőkészségét!

Köszönjük lelkes testvéreink adományait, melyek lehetővé teszik hogy az ADRA ott enyhítsen a szükségeken, ahol a legnagyobb a nélkülözés! 


A Nemzetközi ADRA hírei

Árvíz és sárlavina Kolumbiában

Kolumbia fővárosától délre 2017. április 1-jén, szombat hajnalban a heves esőzések következtében 3 folyó is kilépett a medréből, és településeket változtatott törmelék- és sárhalmazzá, épületeket és hidakat sodort el. Az ország déli részén a nagy vihar és esőzés földcsuszamlást okozott, mely 273 ember életét követelte, több százan megsebesültek és a hatóságoknak körülbelül 2000 főt kellett kitelepíteniük; a térségben megszűnt az áram- és vízellátás.

A Kolumbiai Adventista Egyház vezetőségének tájékoztatása szerint 1 testvérünk életét vesztette, és további 1 testvérünket eltűntnek nyilvánították, ezen kívül 10 adventista család elvesztette az otthonát. A helyi ADRA azonnali segítséget nyújtott az áldozatoknak: ivóvizet, élelmet, ruhaneműt, matracot, takarót és tisztasági csomagot osztott. Kolumbia-szerte az adventista testvérek adományokat gyűjtöttek és eljuttatták a bajbajutottak számára, valamint a nemzetközi és a Közép-amerikai ADRA is pénzadományokkal támogatta a helyi ADRA munkáját. Kolumbia elnöke személyesen is találkozott a helyi ADRA vezetőjével és megköszönte a segítségnyújtást.

(Lőrincz Melinda, Zohán Tünde)