Boldogságbefőtt

„A nagymamám főzte boldogságbefőtt tele van B-vitaminnal. Megoszthatom veled?”  Ezekkel a mondatokkal léptek oda a fiatalok a város központjában sétáló emberekhez, akik egy szépen körbedíszített befőttes üvegből húzhattak egy darab csokit, amit körbetekertünk egy bátorító üzenettel.

Semmit nem vártunk cserébe, csak szerettünk volna mosolyt csalni az emberek arcára. A legtöbb esetben sikerrel jártak a fiatalok, de néhányan nagyon meglepődtek, hogy ezt önszántukból teszik, semmit nem várva cserébe. Érdekes volt, hogy az emberek keresték, hogy hol van a trükk, és amikor rájöttek, hogy nincs trükk, különös beszélgetések alakultak ki, és öröm volt azt is látni, amikor a választott idézet szíven találta az embereket. Szemtanúi lehettünk, hogy amikor ezeket a bátorító szövegeket elolvasták az emberek, hogyan változik meg a tekintetük, és még ha az első pillanatban kétkedve is fogadták a jelenlétünket, utána mindenki arca felragyogott. Bárki készíthet hasonló befőttet, íme a recept:

– Egy tiszta befőttesüveg (lehetőleg akkora, hogy beférjen egy ember keze);

– 300 apró csokoládé;

– 15 jól megfogalmazott bátorító üzenet (nem kell, hogy a Bibliából legyen);

– egy jó csapat, akik sokszorosítják az idézeteket, feldarabolják, ráragasztják az idézeteket a csokira, és a befőttes üveget is feldíszítik;

– legalább egy személy, aki az idézeteket összegyűjti;

– 10-20 fiatal, akiknek nem lehet nemet mondani. J

Befejezésül: Ismét rádöbbentünk, hogy nem véletlen, amiért Jézus a gyermekeket állítja példaként a tanítványok elé. Tizenéves fiatal lányok és fiúk, megingathatatlan lelkesedéssel léptek oda idegen emberekhez, és csempésztek egy kis boldogságot az életükbe. Ha kapcsolatépítésről akarunk tanulni, őket kérdezzük!

 

Osvald László