Digitalizálódó kiadó

Bár a pandémia némileg felgyorsította a folyamatokat, a kiadó digitalizálódása ettől független törekvésként jelent meg az elképzelésünkben. Magyarázatra sem szoruló okból: haladni kell a korral.

 

Új weboldalunk (webboltunk) lassan egy éve igyekszik a mai világ követelményei szerint kiszolgálni az érdeklődőket és a könyvek rendelését. Nemcsak könnyen kezelhető, online vásárlásra optimalizált felületen tájékozódhatunk, válogathatunk, adhatjuk le a rendeléseket, de olyan új és korszerű funkciók is kiszolgálnak bennünket, mint az online fizetési módozatok, ill. a többféle szállítási mód, amelyből a számunkra legkedvezőbbet választhatjuk. Gyakorlatilag kvázi foteltől fotelig rendszerben juthatunk hozzá a kiválasztott kiadványokhoz: az otthon kényelméből rendelhetünk és fizethetünk, majd a csomagküldő szolgálat az ajtónkban adja át a csomagot (maximális biztonság mellett), ha így szeretnénk.

Az elmúlt kilenc hónapban – vagyis mióta üzemel az új weboldalunk – 462 rendelést adtak le rajta keresztül a traktátok, testvérek, de külső, gyülekezeteinktől független igénylők is közel 4,5 millió Ft értékben. Ez a rendelések számát egy teljes évre kalkulálva közel 30%-os arányt jelent; ami azt is jelenti, hogy a rendelések többsége (70%) még mindig a hagyományos csatornákon érkezik, telefonon és e-mailen. A 4,5 milliós összérték pedig azt mutatja, hogy inkább a kisebb tételek rendelése történik online. Ennek persze oka van. A tapasztalataink szerint a traktátosok (ahogy a gyülekezetünk tagjainak is) jelentős része idős, idősebb (a legidősebb traktátos több mint 80 éves), és közülük sokan már nehezen birkóznak meg bizonyos online, digitális feladatokkal. Pedig ezek az eszközök, csatornák rendkívül meg tudják könnyíteni az életünket, ha helyesen használjuk.

Az egyik, amit ilyen esetben tehetünk, ha vagy egy fiatalt kérünk meg arra, hogy segítsen legalább a betanulás időszakában, vagy valakit magunk mellé veszünk, aki a kiválasztás és rendelés procedúráját a digitális hozzáértésével segíti. Idősebb traktátosok esetén mindez nemcsak arra jó, hogy könnyítsék az életünket, de akár arra is lehetőséget ad, hogy a papírformátumú könyvek szeretetéből is átadhassunk valamicskét a későbbi generációknak.

 

Online kommunikációs tér

2021-ben a cikk címében említett fejlesztések következő lépcsőjét is kialakítottuk. Olyan online felületet hoztunk létre, amely a traktátosokat közvetlenül is bevonhatja a kiadó életébe. Ennek segítségével interaktív egyenlegegyeztetéseket tudunk folytatni, közvetlen kedvezményes lehetőségeket kínálhatunk a gyülekezeteknek, valamint hírlevelek küldésével rendszeresen értesíteni tudjuk a traktátosokat (és a lelkészeket) a megjelenő könyvekről.

A rendszer segítségével az elmúlt hetekben kedvezményes csomagajánlatot küldtünk a traktátosoknak, akik a felületen kiválaszthatták, melyik kedvezményforma a számukra legmegfelelőbb, és azt is, hogy az adott új kiadványokból mennyit igényelnek – de jelölhették azt is, ha nem akartak élni a lehetőséggel.

Az online felület természetesen sok egyéb dologra is használható a jövőben, akár kérdések és problémák tisztázására, de döntési folyamatokat is végig lehet vinni a segítségével. Az elkövetkezőkben folyamatosan igyekszünk hírlevelek és kedvezményes ajánlatok küldésével naprakész információkkal ellátni a traktátosokat, gyülekezeteket az új csatornán keresztül (is).

Ezek mellett továbbra is várunk benneteket a kiadó Facebook-oldalán, ahol a friss információk többsége rendszeresen megjelenik.

 

Dr. Gyetvai Gellért
kiadóigazgató