Élménybeszámoló

A rédei cserkésztábort mindannyian hatalmas lelkesedéssel vártuk, és szerintem senkinek sem kellett csalódnia. A tábor elég családias volt, létszáma alig érte el a 40 főt. Bár az időjárás-előrejelzés szinte minden napra vihart mondott, csodálatos módon a tábor ideje alatt csak egy nagyobb felhőszakadás volt, és ez sem zavarta meg a programot.

Az előtáborozók már négy nappal korábban, csütörtöktől ott voltak, hogy előkészítsék a terepet. A cserkészkedők hétfőn egy láthatatlan színházon keresztül jutottak be a táborba. Bekötött szemmel, egy kötél mentén haladtak előre, miközben Pál apostol életének korai szakaszait elevenítették fel nekik. (Ugyanis a tábor kerettörténete Pál apostol életútjáról szólt.) Érkezés és ebéd után az őrsök elfoglalták a körleteiket, és elkezdtek berendezkedni, lezajlott az első zászlófelvonás is, ahol kihirdették, hogy mivel az erdőben rengeteg gubacs van, ezért azokkal lehet kereskedni, és különböző termékekbe befektetni (pl.: gabona, arany, bíborcsiga az antik Róma jegyében). A termékek árfolyama természetesen napról napra változott! Este zászlólevonás után egy izgalmas és vicces tábortüzet tekinthettünk meg.

A keddi napon folytatódott az építkezés. Az asztalok, padok, mosogatók felállítása és az őrsi szolgálatok végzése egy csaknem egész napos munka volt, amit csak az áhítat és az ebéd szakított meg. (Voltak őrsök, akik gubacsért cserébe őrsi kaput is építettek.) A sok munka eredményeként minden őrs rendes asztalnál és padon ülve vacsorázhatott. A nap végén egy újabb izgalmas tábortűznek lehettünk részesei, ahol egy időutazáson vettünk részt. Láttunk indián törzsfőnököt, spártai katonát, középkori orvost és sok más múlt- és alternatív jövőbeli alakot. A spártai jelenet ihlette a Vándorsólyom őrs csatakiáltását is…!

Szerda délelőtt rövidebb játékokat játszottunk (pl.: kézre csapós), ki lehetett próbálni az íjászkodást is, és készülődtünk, ugyanis délután érkeztek meg a kiscserkészek. A táborba ők is bevezetőösvényen jöttek, de a nagyobbakkal ellentétben ők ezen az ösvényen egy játékos próbán vettek részt, amin bebizonyíthatták, alkalmasak arra, hogy hivatalosan is kiscserkészekké váljanak. A sikeres próbák után az újonnan érkezők ígéretet tettek a kiscserkésztörvények betartására, és megkapták a kék nyakkendőjüket. A szerda esti tábortűz is rendkívül szórakoztatóra sikerült: egy olasz lány, Lorita volt a főszereplője, akinek a kezéért sorban álltak a kérők, de ő mindnyájukat kikosarazta (apja legnagyobb bánatára).

Csütörtök délelőtt kézműveskedtünk az őrsi körletekben. Lehetett készíteni kókuszgolyót, karkötőt, és sógyurmázásra is adódott lehetőség. A gyurmából Artemisz-templomokat is készítettünk, mert aznap az efézusi ötvösmesterek zavargásáról beszélgettünk az áhítat során. Délután egy V.I.P. nevű játékot játszottunk, Pál apostol által meglátogatott városokkal és bibliai személyekkel. Az esti tábortűz után a tábor tizenharmadik évüket betöltött tagjaival elmentünk egy tisztásra, ahol különböző néptáncokat tanulhattunk. Volt zsidó, lengyel, belga, sőt még egy csángó eredetű tánc is. A legtöbb tánc egyszerű, könnyen megtanulható, mégis szép és élvezetes volt.

Péntek délelőtt őrsileg főztünk ebédet, a délutáni program pedig egy kétmenetes számháború volt. Számháborúzás után elkezdtünk a szombatra készülődni. A péntek esti tábortűz is a nyugalomnapra hangoló volt rövidebb történettel és egy közös énekléssel kiegészítve.

Szombat délelőtt arról beszélgettünk, hogy Pál milyen képeket használ a leveleiben az egyház bemutatására. Délután egy kisebb kirándulást tettünk a környéken a 24 fenyő tanösvényt végigjárva. A fülledt idő ellenére is nagyon kellemes séta volt.

Az esti tábortűznél megismerkedtünk két lánnyal: Ilppel és Lizával. Ilp a „fordított világból” keveredett hozzánk, és Liza mindenáron segíteni akart neki hazajutni, ami végül sikerült is, de Liza ott ragadt Ilppel. Ezért éjszaka egy meseerdő keretében mindannyian Liza után mentünk a „fordított világba”, és segítettünk neki visszajutni a saját világunkba…!

Vasárnap viccnapot tartottunk, ezért az összes programot fordított sorrendben tartottunk meg: A napot egy tábortűzzel indítottuk, majd ezután következett a zászlólevonás és a vacsora. Vacsora után délutáni program következett, kisebb játékokkal, majd ebéd, őrsi idő és áhítat. Ezután elbúcsúztunk a kiscserkészektől, és délelőtti program gyanánt elmentünk métázni a közeli focipályára. Métázás után reggeliztünk és lezártuk a napot egy reggeli tornával és zászlófelvonással! Akinek ezután még volt kedve, a tábortűz helyszínén táncolhatott egy keveset, aki pedig fáradt volt, az elmehetett aludni.

A hétfői nap mozgalmasan telt, ugyanis a bontás nagy része ekkorra maradt, de mindennel sikerült időben végezni, különösebb feszültségek nélkül. A tábor lezárásaképpen még volt egy utolsó zászlólevonás. Ezek után a zászlórudat kidöntöttük, és könnyes búcsút vettünk egymástól, hiszen annyi összekovácsoló élményben lehetett együtt részünk, és el sem hittük, hogy ilyen hamar véget ért a tábor…

Hálás vagyok Istennek, amiért ennyire jól sikerült a tábor, és hogy a rossz előrejelzések ellenére is szinte végig jó időnk lehetett!

 

Muggeridge Lilla
431.
sz. Huenergardt János Frigyes Cserkészcsapat