Evangelizáció Ukrajnában

Lemberg megyében – Ukrajnában – a Bárvinok szanatóriumban február 13-tól 24-ig „Jézus lábnyomán” címmel egy evangelizáción vehettünk részt. Minden reggel 7 órakor kezdődött a program. Imaalkalom, majd torna, azután 8-kor reggeli. 9 órakor kezdődtek a délelőtti előadások. Először egészségügyi témában Ábrámov Péter orvos testvér adott tanácsot, hogyan tudjuk megőrizni az egészségünket. Beszélt az egészséges életmód előnyeiről és alapelvéről: „teljesen lemondani a káros dolgokról és mértékletesen használni mindazt, ami hasznos.”

Meleszj Vitálij, a Nyugati Egyházterület Missziós Osztályának vezetője volt a program vezetője és egyik szervezője. Gyürüs Anna és István lelkész házaspár Magyarországról tartották az előadásokat, akik a Magyar Unió ajánlásával jöttek el Ukrajnába. A Gyürüs házaspár nem első alkalommal szolgál a kárpátaljai magyar lakosságnak – 5 évvel ezelőtt már tartottak hasonló evangelizációt Kárpátalja Huszti és Munkácsi járások magyar gyülekezeteiben. Abban, hogy megrendezésre kerüljön ez az evangelizáció, sokat segített a Magyar Unió, jelentős anyagi támogatással, valamint sok könyvvel, a magyarok közti szolgálathoz. Külön meg kell említeni Csizmadia Róbert uniótitkár személyes közreműködését a program magyar részről történő megszervezésében.

Az előadások kezdetén rendszerint kérdések voltak, és a helyesen válaszolók ajándékokat és könyveket kaptak. A jelenlevők jól megjegyezték az 5 igazságot Jézussal kapcsolatban – hogy eljött hozzánk, meghalt értünk, feltámadott, Ő él és ítél, és újra visszajön.

A 10 nap alatt a program – reggel is és este is – egy bemutatóval kezdődött. A jelenlevők megismerhették Palesztina területeit, amelyekről a Biblia említést tesz. A hallgatók ráhangolódtak arra, hogy jobban átéljék és megértsék azokat a történéseket és tanításokat, amik a bemutatott helyeken történtek. Láthatták azokat a helyeket és utakat, ahol Jézus is járt: a Jordán folyót, ahol Jézus megkeresztelkedett; Kánát, ahol a vizet borrá változtatta; Jézus kedvenc városát, Kapernaumot; a Genezáreti-tavat, Gecsemánét, Masszadát, Jeruzsálemet és még sok mindent. Az előadások második részében a hallgatók elgondolkozhattak azokon a bibliai verseken, amik az adott helyhez kötődnek. A programot magyarról ukrán nyelvre Bíró Róbert lelkész fordította, aki részt vett a szervezésben is.

Ezenkívül naponta a vendégek még részt vehettek egy másfél órás kiscsoportos bibliatanulmányozáson is. A bibliaköröket az Ukrajnai Nyugati Egyházterület négy meghívott lelkésze vezette, akik emellett részt vettek a program levezetésében is.

A jelenlevőknek volt lehetőségük arra is, hogy használják a szanatórium kínálta természetes gyógymódokat, különböző vízkezeléseket, masszázst, valamint a szaunát. A konyhai személyzetnek és a tapasztalt szakácsoknak köszönhetően mindig finom, kizárólag növényi alapú ételeket fogyaszthattunk, a főzőtanfolyamokon pedig azt is meg lehetett tanulni, hogyan kell elkészíteni ezeket az egészséges ételeket.

A program utolsó alkalma a szombati nap volt. Az ünnepélyes istentiszteleten rész vett többek között a Nyugati Egyházterülettől Sevcsuk Valentin lelkész testvér, aki a terület Lelkészi Osztályának a vezetője. Az alkalmat még ünnepélyesebbé tette Michail Iváscsenko és Rita Tkacsenko énekszolgálata.

Azonban a legfőbb esemény a három személy – Okszána, Dániel és Vilhelm – keresztsége volt, akik a „Jézus lábnyomán” című evangelizáció hatására indultak el Jézus lábnyomán.

Rajtuk kívül még öt ember jött előre, akik a közeljövőben szeretnének megkeresztelkedni. Értük Gyürüs István lelkész imádkozott.

A keresztség után a Nyugati Egyházterület képviselői megköszönték a kedves Gyürüs házaspárnak az odaadó, önzetlen szolgálatot, átadtak egy búcsúajándékot és közös, örömteli énekkel, majd pedig imával fejezték be a programot.

Hamar eltelt a program 10 napja. Mindenki szívében megmaradtak a lelki tanulságok, új baráti kapcsolatok, a sok szeretet, amit Bárvinokban tapasztaltak.

Bízunk abban, hogy Isten igazságának elhintett magvai az emberi szívekben bő termést hoznak az örökkévalóság számára, és hogy a közeljövőben még lesznek hasonló, magyar programok a szanatóriumban és Kárpátalján is.

 

Litovcsenkó Szergej és Bíró Róbert