Gyors segítség Horvátországba

A Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés rázta meg Horvátország középső részét 2020. december 29-én, majd számos kisebb erősségű utórengés követte. Az epicentrum Petrinja város közelében volt, az AdventInfo lapzártája előtti utolsó utórengés 2021. január 18-án történt. Az ADRA Alapítvány Operatív Bizottságának döntése alapján 1600 € gyorssegélyt utaltunk az áldozatok megsegítésére. Közösségimédia-oldalainkon kampányt indítottunk, valamint körlevélben – az unió vezetésével együtt – kértük az egyháztagok segítségét.

A horvátországi ADRA iroda munkatársai más humanitárius szervezetekkel és a helyi hatóságokkal együtt szükségletfelmérést végeztek, melynek során kiderült, hogy a 24 671 fő lakossal rendelkező városban és környékén lakóházak és egyéb épületek váltak lakhatatlanná; a földrengés következményei 63 954 embertársunkat érintik Petrinja, Sisak, Glina városaiban és a környező falvakban. A sisaki kórházi épület is erősen megrongálódott, ahonnan a betegek nagy részét zágrábi kórházakba szállították át. Az erősen megrongálódott lakóházakból kilakoltatták a lakókat, és katonai sátrakban vagy szállodákban szállásolták el őket. Egyes családok a gépkocsijukba költöztek ki, az állattartással foglalkozó családok nem hagyták el veszélyessé vált otthonaikat, mivel a haszonállataikat nem akarták hátrahagyni.

A horvát ADRA élelmet és tisztasági csomagokat osztott a szükségben lévők részére. Az érintett területen egy központ létrehozása is tervben van, ahol a helyi ADRA más humanitárius szervezetekkel együtt szervezné és koordinálná a segítségnyújtást, valamint pszichoszociális támogatást is nyújtanának az áldozatok részére.

A magyar ADRA képviseletében január 18-án 6 tagú műszaki kontingens utazott ki a helyszínre, a tetőszerkezetek szükségszerű helyreállításában vállalva szerepet. Ennek részleteiről a következő lapszámban adunk hírt, addig is kérjük a testvérek imáit az áldásos munkálatokért.

A károsultak megsegítése érdekében örömmel és köszönettel fogadjuk e programra az adományokat,  a katasztrófaalapunkra: ADRA Alapítvány 11707024-20476487, megjegyzés rovat: „földrengéskárosultak támogatása”.

 

Lőrincz Melinda

ADRA munkatárs