Hadd vesszenek milliók!

A TÁRKI néhány évvel ezelőtt készített kutatása szerint ma Magyarországon 1,2 millió ember heti rendszerességgel olvas könyveket, és 4,8 millió ember, ha nem is rendszeresen, de szintén a könyvolvasók táborába tartozik, még ha sokan csak egy könyv erejéig is egy évben. Mondjuk hát ezekre, hogy hadd vesszenek? Mit nekünk néhány millió magyar.

Kevés olyan misszióterület létezik a világon, amely fajlagosan alig kerül 1000-2000 Ft-ba esetenként, mégis maradandó és a végtelenségig ismételhető prédikációt suttog az emberek fülébe, hívva őket megtérésre. Amelyben alig van kockázat. Még a kéretlen ajándékozás is többnyire mosolyt fakaszt a megajándékozott arcán, a barátság ezzel nem törik meg, az esély arra, hogy Isten szóljon, drámaian növekszik.

A könyv szinte mindig a csendes percekben találja meg a gazdáját. Akkor szól hozzá, amikor a legnyitottabb. A könyv jól tudja, mikor van helye a beszédnek, mikor kell sorról sorra megváltoztatni egy ember életét. A könyv balzsam, amely fekélyeket fed el, amely fájdalmakat tompít, amely reményt ad a reménytelenségben. Az egyik legolcsóbb időtöltés. Míg egy mozijegy ma (popcornnal és üdítővel) akár 5000 Ft is lehet, és a szórakozás mindössze két órát tart, addig a könyv ebből a pénzből akár hetekre elvarázsol. A könyv egy másik világ kapuja. Elvezet Betűországba, ahol a gondolatok életre kelnek, és ahol nemcsak az élmény vár kitárt karral, hanem a lélek megjobbulása is. Mindez mégsem varázslat. A könyv e tulajdonságai egyszerűen abból származnak, hogy az könyv. Teremtettségénél fogva az, ami. És amikor Isten is mellé áll, amikor Isten ereje ragyogja be, a hatás fokozott: a Lélek árad ki ilyenkor.

A könyv sok tekintetben olyan, mint Isten. Elviseli, ha nem értesz vele egyet, ha vitatod, amit mond, ha türelmetlen vagy vele. A könyv némán tűri, ha ellentmondanak neki, de türelmesen ott van újra, amikor kibékülsz vele. Nem fedd meg, amikor kiderül, hogy mégis neki volt igaza, megölel, amikor belátod, hogy jót akar neked. A könyveink az evangélium színei. A spektrum széles, színek sokasága kavarog, együtt azonban szivárvánnyá állnak össze, Isten igazságává. Minden könyv egy kis rész ebből, a nagy színkavalkád, a fényes szépség egy-egy kis darabja.

És most, amikor elérkezik az év vége, és az emberek szokatlanul nyitottak az evangéliumra, még mindig sokszor halljuk, hogy „az emberek már nem olvasnak”. Pedig talán csak mi nem olvasunk már. Vagy csak nem figyelünk azokra, akik még olvasnak. Hadd vesszenek milliók, csak mert mi már nem olvasunk? Ki merné felvállalni ezt a programot Isten ítélőszéke előtt? Ki merné felvállalni az elodázás és milliók semmibe vételének hanyagságát?

Nem véletlen, hogy év végén olyan ajánlatokkal igyekszünk a könyvmunkát támogatni, amelyeket az emberek nyitottságához igazítunk. Sokkal több nyitott ember számunkra sokkal több célba juttatott könyvet kell, hogy jelentsen. Az idő most van közel, most van előttünk. A rövid nyitottság hamar újra zártsággá homályosul. Ráadásul az idén tényleg különleges ajánlatokat is hirdettünk (lásd A nagy küzdelem szokatlanul alacsony áron). Áldásban részesültünk, áldásban akarunk részesíteni másokat is. Ezt tanultuk Istentől, ezt akarjuk átadni.

Ne vesszenek a milliók! Ne vesszen a több millió magyar, csak mert nem akarjuk látni a szomjukat! A világban 21 ezer körül van azok száma, akik könyvevangélistaként dolgoznak. 2019-ben csak a közvetlenül hozzájuk köthető megtérők száma meghaladta a 60 ezret. És ez csak a jéghegy csúcsa. Legalább 3-4-szer ennyien lehetnek, akiknek a megtérésében nagy szerepet játszott a könyv. Az egyházban évente kb. 1,3 millió új keresztség történik, ezeknek egy része családon belüli (gyermekeink), de közel fele külsősök megtérése. A könyvek főleg közöttük aratnak. Így akár minden negyedik-ötödik megtérés könyvekhez is köthető. Ez elképesztő szám. Ne vesszenek hát a milliók!

Dr. Gyetvai Gellért
kiadóigazgató

[av_image src=’https://adventista.hu/wp-content/uploads/2023/01/AK-ajanlo_2022okt-296×300.jpg’ attachment=’9633′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]