„Irány az Ígéret Földje!”

…szólt a Bibliai Olimpia 2016-os mottójának felhívása, melynek első fordulóján, március 7-én 50 egyéni és 96 csapatversenyző vágott neki Mózes második könyvének. Majd a május 7-i második forduló (János evangéliuma) után 17 egyéni és 54 csapatversenyző a november 5-i döntőben Mózes harmadik könyve ceremoniális törvényeinek dzsungelében találta magát. 

Az elsőként végzettek táborozási kedvezményekkel, a valenciai ifjúsági találkozón való részvétel lehetőségével, illetve a fődíjjal – egy Szentföldi zarándokúttal – gazdagodtak. Őket kérdeztük, hogyan és mit pakoltak be „lelki hátizsákjukba”, miként érezték magukat a megmérettetések során, és mit tanácsolnak azoknak, akik 2017-ben szeretnének csatlakozni a bibliai olimpikonok csapatába:
Igazgyöngyök (Balassi Bianka, Ócsai Eszter, Ócsai Sándor) – I. korcsoport I. helyezett

„A Bibliai Olimpia 2016-os fordulóin különleges élményben volt részünk. A felkészülés során, lehetőségünk nyílt megismerni más szemszögéből is az egyes fejezeteket. A bibliatanulmányozáskor a ráckevei csapatokkal együtt készültünk… Nagyon jólesett nekünk a nagyobbak odaadó segítsége… Kis csapatunk számára a legjobb feladat a „melyiket a három közül?” volt. Az „ünnepek” feladatot találtuk a legbonyolultabbnak… Csak ajánlani tudjuk a Bibliai Olimpát, azért, mert igazi élmény ilyen módon tanulmányozni a Bibliát. Olyan jó, hogy még szabadon olvashatjuk…!” 

Őszök (Madaras-Ősz Botond, Ősz-Farkas Ábel, Ősz-Farkas Kincső) – II. korcsoport I. helyezett

„Nagyon izgalmas volt az idei verseny, bár hozzá kell tenni, hogy nehéz könyveket kellett feldolgoznunk. Igazi csapatmunkára volt szükség ahhoz, hogy az összes lényeges információt magunkévá tegyük a döntőre. Sokat készültünk rá, de ezzel nem voltunk egyedül, rendkívül erős volt a mezőny.”

Bizottság (Rajki Dávid, Rajki János, Zarka Dávid) – III. korcsoport I. helyezett

„Csapatunkkal, a »Bizottság«-gal nagyon vártunk minden fordulót… A verseny előtti utolsó este mindig »bizottsági ülést« tartottunk, ahol lehetetlennél lehetetlenebb kérdésekkel vizsgáztattuk és szórakoztattuk egymást. … Jó feladatok voltak, ahol egy-két jellemző alapján kellett beazonosítani a különféle történetek szereplőit… Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy jöjjön, mert ez nem csak az ismereteket bővíti az adott bibliai könyvekkel kapcsolatban, hanem egy találkozás is Istennel (még Mózes 3. könyve is!), meg természetesen egy olyan élmény a csapattagok számára, ami színesíti az egymással való kapcsolatot és mélyíti a barátságot! Az így szerzett tudás pedig hasznos lesz a későbbi bibliatanulmányozás során. Mi jövőre is megyünk!”

Szép-Gergely Zsófia – I. korcsoport I. helyezett

„Nehéz téma volt a jelenlegi, de folyamatosan jegyzetelve tanultam. A család is néha velem olvasott majd utolsó héten felfrissítettem az olvasottakat.”

Ócsai Eszter – II. korcsoport I. helyezett

„Isten segítségét éreztem az idei fordulókon is, hogy segített felkészülni. Többnyire egyedül készültem a versenyre, néha a többi versenyzővel és a lelkészünkkel is megbeszéltünk témaköröket. A kedvenc feladatom a döntőben az ünnepekről szóló kérdéskör volt, amikor a képeket kellett hozzácsatolnunk a különböző ünnepekhez… Aki szeretné mélyebben kutatni a Bibliát, annak mindenképp ajánlom, hogy induljon a jövő évi versenyen, tényleg, nekem csak pozitív tapasztalataim és emlékeim vannak a Bibliai Olimpiával kapcsolatban. Szeretnék indulni jövőre is, hisz ez is jobban ösztönöz arra, hogy mindennap tanulmányozzam a Bibliát.”

Kiss Mónika – III. korcsoport I. helyezett

„Nagyon-nagyon szeretem a Bibliai Olimpiát!… Mózes II. és III. könyve igazi kihívás volt, és János evangéliumának is vannak nehezen érthető részei. Szerettem a verseny minden percét, a felkészülés idejét, amikor olvasok és olvasok, próbálom megérteni Isten üzenetét, aztán a feladatlap kiosztása előtti feszült pillanatokat és a furfangos kérdéseket, rejtvényeket is, amik minden fordulóban változatosak voltak. Az idei év három bibliai könyve nem adta magát könnyen, de megérte kutatni őket. Idén is megtapasztaltam, hogy a Biblia egy csodálatos és különleges könyv, nincsen hozzá fogható. A feladatok közül legjobban a képekkel ellátott feladatokat szeretem és azokat, amikben számokról van szó. Jövőre is szeretnék indulni. És mindenkinek csak tanácsolni tudom, hogy próbálja ki egyszer. Ez a verseny közelebb hozza egymáshoz az embert és a Bibliát!”

A beszámolók teljes szövegét, az eredményeket, feladatsorokat, fotókat megtaláljátok honlapunkon: www.bibliaiolimpia.org címen.

Ne feledjétek! Már január elején regisztrálhattok a 2017-es „bibliaiolimpia” útra, ahol Mózes negyedik könyvének történeteivel folytatjuk a Szentírás tanulmányozását.

(TSZ – BO16 MCS)