Karácsonyi fény

Új meg(oszt)ható kisfilm

Az év végi ünnepkörre új rövidfilmmel rukkolt elő a Czeilyfilm. Témája örökzöld; mint minden karácsony környékén megjelenő animációs, reklám, és kisfilmnek: személyre szabott figyelem, a szeretet ereje, a magány. Ez utóbbi az, ami a hosszú téli estéken, az ünnepekkor a szokásosnál is jobban fájhat.

A Karácsonyi fény című kisfilm egyik főszereplője Csikos Sándor színművész; a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház volt igazgatója, a debreceni Csokonai Színház jelenlegi tagja. Czeily Tibor rendező elmondása szerint Csikos Sándorra szakmai múltj, és karaktere miatt esett a választás. Szerepet kapott még a filmben Csősz Boglárka színésznő, szépségkirálynő; aki kifinomult, de visszafogott családanyát játszik a filmben. Az alkotás gyerekszereplője Sitkei Hanna.

A Karácsonyi fény zenéjét Grósz Arthur Valentin szerezte, aki ismét nagyot alkotott. Minden jelenet még karakteresebb és kifejezőbb lett az alá írt zenei egységtől, amiben klasszikus és könnyűzenei elem is föllelhető. A karakterek lelkivilágába pedig egy-egy különleges operatőri megoldással tudjuk könnyebben beleképzelni magunkat. Az elejétől kezdve szurkoltam a filmbeli János bácsinak. Vesse már le azt a magára aggatott nyavalyás páncélt! Szívfacsaró volt látni, ahogy megközelíthetetlenné tette. Viszont ha figyelünk a díszletekben rejlő részletekre: a komódon elhelyezett családi képekre, a kudarcot vallott telefonhívások sorára, az italozásra, akkor magyarázatot kapunk a zárkózottságára. Mindenkinek sült már el balul segítő szándéka, és vágták sutba a szeretetét. Ezeket az emlékeket bizonyos jelenetek kőkeményen előhívhatják. A film vége katartikus élményt nyújtott, volt libabőr és pár könnycsepp. Páncél nélkül.

A rövidfilm minden egyes perce egyszerre hat az értelemre és az érzelemre, éppen ezért kiválóan beilleszthető iskolai érzékenyítő programokba is. Az utcák, épületek fényárban úsznak, de olyan kevés a két lábon járó „világító test”. „Hogy lehetek a világ világossága?” – hangzik el a kérdés a filmben? Jót tenni másokkal a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem mindig könnyű – bölcsesség kell az igazi szükséglet fölismeréséhez és a segítségnyújtás kivitelezéséhez. A szeretet: cselekvés, igény szerint.

Fogadjunk, hogy a film elején a telefonja után fog kapni! Ha akkor nem is, utána meg fogja tenni.

K. Barabás Emese