Könyvológia 2. – avagy mit mondanak a számok még?

Előző cikkünket azzal fejeztük be, hogy bár a kiadó több rekordot is elért a 2022-es évben, a számokból az is látszik, hogy vannak anomáliák a könyvmunkában. Az egyik ilyen mindenképpen az, hogy a gyülekezetek 20%-a gyakorlatilag egyetlen egyszer sem rendelt az év folyamán. Vagyis egyes gyülekezetekben gyakorlatilag nem nagyon lehet könyvmunkáról, iratmisszióról beszélni. Miközben az egyház egyik alappillére a világon most is a legtöbb helyen a kiadványokkal végzett önálló vagy kiegészítő misszió.

Ezt mindenképpen egyfajta anomáliaként kezeljük az adatelemzéseink során, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy valamilyen módon bevonjuk a teljes gyülekezeti spektrumot a könyvmunkába. Ettől függetlenül is érdemes azonban látni, hogyan alakulnak a rendelési volumenek megrendelői típus szerint.

Vevőtípus

arány (%)

gyülekezet

46,5

magánszemély

34,0

romániai

10,4

egyéb

9,0

összesen

100,0

Ahogy várható volt, a gyülekezeti megrendelések teszik ki a megrendelési volumen (vagyis értéken számolva) közel felét (46,5%). Sajnos a korábbi évekről nincsenek elemezhető adataink (túlzottan nehéz hozzáférni), de ettől függetlenül némileg meglepett bennünket ez az arány. Ha tippelni kellett volna, mindenképpen 50% felett becsültük volna a megrendelési megoszlásban a gyülekezetek részarányát. És bár tudtuk, hogy a magánszemélyek aránya is magas, szintén meglepetés volt, hogy több mint egyharmad (34%) a magánszemélyek rendelési összértékének az aránya a teljes bevételben. A romániai kiadó és az egyházházterületek gyakorlatilag minden tizedik megrendelési forintért felelnek. Szintén meglepetés volt számunkra, hogy milyen magas (9%) azon rendelések aránya, amelyek nem az előző három kategóriába tartoznak (könyvtárak, közületek, alapítványok, boltok, de az ATF és a TET és DET is ide tartozik). A meglepetés csak részleges, mert azt érzékeljük, hogy egyre gyakrabban talál meg bennünket olyan megrendelő, közület, akik/amelyek nem az egyházhoz tartoznak (különösen magánszemélyekre igaz ez).

A kép több tekintetben változik, ha azt nézzük, melyik vevőtípus hányszor rendelt.

Vevőtípus

arány (%)

rendelésszám (db)

magánszemély

50,9

883

gyülekezet

41,2

714

romániai

0,8

14

egyéb

7,1

123

összesen

100

1734

A magánszemélyek aktivitása számlák száma tekintetében meghaladta a gyülekezeti rendelések számát, és az 50,9%-kal az összes megrendelés felét is arányokat tekintve. A gyülekezeti megrendelések csak valamivel több mint 40%-át tették ki az összes kiállított számlának. A Román Unióból érkező megrendelések száma nem nagy, azonban a megrendelések értéke annál inkább. Az egyéb megrendelések száma alig lépte át az évi 7%-ot.

A számok részben mindenképpen alátámasztják azt a várakozásunkat, hogy a tagság aktivitása viszonylag magas, ha könyvekről van szó. Ugyanakkor mégsem olyan jó ez az arány, ha azt nézzük, hogy a magánszemélyek száma, akik közvetlenül rendeltek a kiadótól, mindössze kb. 500 fő. Ráadásul közöttük mintegy 60-70 fő olyat is találunk, akik nem az egyház tagjai. Ennek fényében elmondható, hogy a közvetlenül a kiadótól (is) könyvet rendelők aránya az egyház teljes tagságát figyelembe véve nem éri el a 10%-ot, ha a teljes tagságot vesszük alapul.

Az átlagos érték éves szinten 21,4 ezer forintra jött ki megrendelésenként (szórás 68 ezer Ft), amelyben a gyülekezetek átlag 24 ezer forint/rendelés (szórás 63 ezer Ft), a magánszemélyek pedig átlag 14,5 ezer forintos értéken rendeltek (viszont a szórás közel 44 ezer forint, ami jól mutatja, hogy mennyire széles spektrumon jönnek a rendelések értékeket nézve – ez az összes megrendelésre igaz).

Természetesen a számok sok mindent elmondanak még, és biztosan fogunk a jövőben majd írni egyéb megfigyeléseinkről, elemzéseinkről is, most meg kell elégednünk ennyivel. Talán még egy számot engedjetek meg nekünk. Ha – az a fránya ha! – a gyülekezetek tagságából az előzőeken felül csak minden ötödik gyülekezeti tag egy évben egyszer 10 ezer forint értékben rendelne, 10 millió forinttal erősítené a könyvmunkát (amit minden esetben vissza is forgatunk a könyvmisszióba). Ma ez nem több, mint két Jézus élete és egy kis formátumú (de színes) A nagy küzdelem megrendelése. Három ajándékkönyv/év. De mondhatnám akár Európa Bibliáját vagy egyéb, kiválóan ajándékozható kiadványunkat is. Az biztos, hogy mi igyekszünk mindent megtenni, hogy rajtunk ne múljon. És hála Istennek, az áldás egyelőre nem maradt el!

Dr. Gyetvai Gellért

kiadóigazgató