Különleges elhívás

Interjú Manian-nal, aki Kínából jött Magyarországra misszionáriusnak

 

 Manian olyan lelkészfeleség, aki különleges elhívást kapott az Úrtól.

 

– Kedves Manian! Milyen környezetből és családból származol?

– Harmadik generációs adventista vagyok. Édesapám lelkész Kínában, édesanyám pedig a segítője. Az anya a család lelke, aki a háztartást vezeti. Keresztény háttérből származom, a nagybátyám is lelkész. Édesapám és a nagybátyám nagy lelkesedéssel végzik gyülekezeti szolgálatukat, ez rám már korán nagy hatást gyakorolt.

Van 4 nővérem, akik szintén adventisták.

 

– Mikor és hol keresztelkedtél meg?

– Kínában 20 éve, 2003-ban keresztelkedtem egy folyóban. Öten voltunk, ez volt életem egyik legszebb és legörömtelibb napja. Gyermekkorom óta a gyülekezetbe jártam, a gyermekiskolába. A nagybátyám mindig arra biztatott, hogy tanulmányozzam a Bibliát, mert Jézus hamarosan eljön, és nekem is dolgoznom kell a gyülekezetben.

 

– Hol és milyen iskolákban tanultál?

– Zhejiang tartományból származom. Általános iskola és gimnázium után, a Kinai Sanyu Egyetemen tanultam 4 évig teológiát.

 

– Miért választottad a teológiát?

– Éreztem Isten hívását, és szerettem volna felkészült lenni arra, hogy alkalmas legyek Isten szolgálatra.

 

– Hol és hogyan ismerkedtél meg a férjeddel?

– A férjemmel az egyetemen ismerkedtem meg. Ő lelkésznek készült. Sokszor találkoztunk, és egymásba szerettünk.

 

– Mikor lettél lelkészfeleség?

– 2006-ban lettem lelkészfeleség. Nagy örömmel vállaltam és kiváltságnak érzem, hogy a férjem segítőtársa lehetek.

 

– Milyen érzés lelkészfeleségnek lenni?

– Úgy érzem, hogy nagy a felelősségem, hogy igazán jó segítője legyek a férjemnek. Együtt megyünk látogatni a testvéreket, és mindenben ott vagyok mellette. Az emberek – és főleg a testvérnők – példaként tekintenek rám. Meg kell felelnem, hogy igazán hiteles lelkészházaspár lehessünk, és én igazi lelkészfeleség.

 

– Mikor és hogyan kerültetek Magyarországra?

– 2019 márciusában a Föderáció küldött minket, éreztük a Szentlélek hívását, és engedelmeskedtünk ennek a hívásnak. Nem volt könnyű döntés, egy évig vártunk. Nagy gyülekezetben éltünk és tudtuk, hogy nagy kihívás egy idegen országban nyelvtudás nélkül, kicsi taglétszámú gyülekezetben dolgozni.

 

– Beszélj a Magyarországi Kínai Gyülekezetről.

– Nagyon sok vasárnapot ünneplő kínai gyülekezet van Magyarországon, és mindegyik vasárnap este tartja az istentiszteletet. Sokan dolgoznak vasárnap, főleg az üzletekben, éttermekben, és semmire nincs idejük napközben. Így nekünk, adventistáknak nagy kihívás szombaton együtt ünnepelni, találkozni, és így nehezebb az evangéliumot hirdetni.

 

– Miben tudsz legtöbbet segíteni a gyülekezetben férjednek?

– Főleg a testvérek látogatásában tudok sokat segíteni és a Biblia tanulmányozásában. Amikor a házaspároknak problémáik vannak, akkor mindig a férjemmel megyek. Segítjük őket, hogy békesség és szeretet legyen a családban.

 

– Neked milyen nehézségeid vannak?

– Hogy hogyan lehet az evangéliumot úgy elmondani, hogy az emberek elfogadják, és eljöjjenek a gyülekezetbe. A másik nagy nehézség, hogy ha el is jönnek, többször is eljöjjenek, és velünk maradjanak.

Nagy nehézség a nyelvi akadály. Szeretnék már jobban beszélni magyarul, hogy többet tudjak a magyar testvérnőkkel beszélni, időt tölteni velük és megérteni őket!

 

– Van egy fiatok. Kérlek, mutasd be őt az olvasóknak!

– A fiunk 14 éves, szinte a gyülekezetben nő fel. Magyar iskolába jár, ő a mi tolmácsunk. Hálásan köszönöm Istennek a fiam által nyújtott segítséget! Jól tanul és zongorázik. Tervezi, hogy hamarosan megkeresztelkedik.

 

– Milyen terveid, vágyaid vannak?

– Az a vágyam, hogy a férjemmel együtt egy nagy gyülekezet legyen itt Magyarországon. És érett lelki élettel rendelkező tagok legyenek benne.

 

– Mit üzensz a magyar lelkészfeleségeknek?

– Először is köszönöm nekik, hogy törődnek velünk, de a nyelvi akadályok miatt nem tudom meghívni őket a közös női szolgálatra. Nagyon remélem, hogy egy napon majd sokat tudunk egymással beszélni. Megosztjuk tapasztalatainkat, módszereinket, amely által jobban végezhetem a női munkát.

 

Köszönöm szépen az interjút és Isten áldását kérem terveidre és szolgálatodra!

 

Bodnár Zsóka

NSZO vezető