Mary Jones nyomában

Sosem nyertem a tombolán, sosem sorsolták ki a nevem sehol, így már régen lemondtam azokról az ajándékokról, amelyek a szerencsétől függnek. Ezért is volt számomra meglepetés, amikor bekerültem a közé a három fiatal közé, akiknek lehetőségük volt részt venni – a Transzeurópai Divíziónak köszönhetően – a Mary Jones Walk programon Walesben.

A Reformation Journey című videósorozat elkészítését Victor Hulbert, a Transzeurópai Divízió Kommunikáció- és Médiaosztályának vezetője kezdeményezte, amelyhez Dejan Stojković, a British Union Conference ifjúságvezetője is társult. A dokumentumfilmeket Dragana Selaković filmes szakember készítette, aki az utóbbi években nagyon sok feladatot lát el a TED-nél.

„Ezek nagyon fontos események, amelyek 500 évvel ezelőtt történtek, de aktualizálnunk kell ezeket a ma embere számára” – írta Victor Hulbert.

A Mary Jones Walk a Reformation Journey videósorozat két epizódja, melyek alapötlete David Neal-től és Victor Hulbert-től származik. Ehhez később többen is csatlakoztak.

A Mary Jones Walk epizód forgatásához fiatalokat és gyermekeket kértek fel azért, hogy a fiatal Mary Jones története a mai ember számára is érthető, hiteles és valóságos legyen. Ehhez három fiatalt választottak a Transzeurópai Divízió országaiból és többet az Egyesült Királyságból.

Valószínűleg Magyarországon nem sokan hallottak Mary Jones-ról, pedig a Biblia iránti elhivatottsága és szenvedélye sokaknak szolgált példaként, s az ő hatására alakult meg az első bibliatársaság (The British and Foreign Bible Society) is.

Mi pont azon az úton sétáltunk, ahol Mary az 1800-as években 44 kilométert gyalogolt azért, hogy megvegyen egy Bibliát, amire hat évig gyűjtögette szorgalmas munkával megkeresett pénzét. 15-20 főből álló csoportunk útja abban különbözött Mary sétájától, hogy nekünk vízálló túracipőnk, esőkabátunk, kényelmes szállásunk, térképünk és nagyon jó társaságunk volt.

Mindezek ellenére ez az út nemcsak a fizikai erőnlétünket tette próbára, hanem hitünket és elszántságunkat is. A távot négy nap alatt tettük meg Wales gyönyörű dombjai között. A táj szépsége, a körülöttünk legelő bárányok, a fölöttünk szálló madarak mind-mind elterelték figyelmünket az amúgy igencsak fárasztó sétáról. Napsütésben, esőben, hatalmas szélben, felfelé, lefelé, szárazon, vizesen, sárban és vízben is mentünk. Nem panaszkodtunk, hiszen Mary ugyanezt az utat mezítláb tette meg. A sétánkat filmesek kísérték, akiknek útközben tapasztalatainkról meséltünk. Ráadásként Londont és St. Albans-t is láthattuk, majd végigkocsikáztuk Angliát és Wales-et.

Nagyon szeretném bejárni és videóban megörökíteni azokat az utakat, amelyeken olyan hithősök jártak és munkálkodtak, mint Pál apostol.

Máté öcsém egyik nap elküldte nekem a Mary Jones Walk hirdetését. Természetesen nem tudtam mi az, de jelentkeztem rá. Az utazás valódi célját nem is ismertem meg egészen addig, amíg meg nem érkeztem Angliába.

Mint kiderült, az utazás ötvözi mindazt, ami én vagyok: hit, filmezés, utazás, túrázás és kapcsolatépítés külföldi testvérekkel. Isten ajándékaként tekintek erre az útra, s kiváltságosnak érzem magam, hogy ott lehettem és szerepelhettem a filmben.

Mary Jones története arra sarkall, hogy feltegyük magunknak a következő kérdéseket: Van-e elszántságunk és szenvedélyünk a Biblia iránt? Mi mekkora utat tennénk meg a Bibliáért? Olyanok vagyunk-e, akik életükkel vonzóvá teszik a kereszténységet?

Egy hét után úgy éreztem, hogy Mary története már az én történetem is. Ezen az úton megtanultam, hogy nekünk, keresztényeknek muszáj kilépni a komfortzónánkból ahhoz, hogy Jézus nyomain járhassunk. Ő az, aki nálunk sokkal nehezebb utat tett meg, mint amit mi valaha fogunk.

A filmet megtekinthetitek a TED youtube csatornáján: https://www.youtube.com/playlist?list=PLHlTyU7ArSTIVxJn2XmiDsMN136k8jqLO (kétrészes – Valley and mountain)

 

K. Zs.