A Nemzetközi ADRA híre – Madagaszkár

A Nemzetközi ADRA híre – Madagaszkár

 

Csupán néhány héttel azután, hogy az Ana trópusi vihar pusztítást végzett Madagaszkáron 2022 januárjában, február 5-én és 6-án a BATSIRAI-nak elnevezett trópusi ciklon csapott le az ország középső és déli részére. A vihar a sziget délkeleti részén 143 mérföld/órás széllel tört keresztül, a part menti és a szárazföldi városokat egyaránt lepusztítva. A heves esőzések következtében a termés odaveszett, a sivatagi területeket pedig elöntötte a víz.

A BATSIRAI ellehetetlenítette a vízellátást, továbbá áramszünetet, megrongálódott és megsemmisült épületeket, iskolákat hagyott maga után. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala szerint a segélyakciók folyamatban voltak, bár a kimosott utak és hidak miatt egyes területek megközelíthetetlennek bizonyultak.

A február 14-i adatok szerint:

  • 121 embertársunk vesztette életét;
  • a katasztrófának 143 718 áldozata (30 123 háztartás) van;
  • 27 048 kitelepített személyt (6 113 háztartás) tartanak nyilván, 79 helyszínen;
  • 8364 otthon megsemmisült;
  • 4654 otthon megrongálódott;
  • 7098 házat elöntött a víz;
  • 1986 megrongálódott és 2562 megsemmisült tantermet számoltak össze;
  • 93 egészségügyi központ megrongálódott;
  • 6 egészségügyi központ tönkrement;

Az ADRA ERT (Vészhelyzetkezelési Csapat) gyors szükségfelmérést végzett; a szervezet személyzete a Hetednapi Adventista Egyház helyi vezetőségével folyamatosan felméri a szükségleteket, továbbá együttműködik a kormányzati minisztériumokkal és ügynökségekkel, valamint partnerszervezetekkel (OCHA, WFP, UNICEF)

  1. február 11-én az ADRA csapata élelmet adományozott a Hetednapi Adventista Egyház Mananjary-i Gyülekezetének épületében menedéket kapott családoknak, többek között 125 kg rizst, 25 kg babot, 25 kg kukoricát, étolajat, sót és egyéb főzéshez szükséges alapélelmiszereket. Az adományozott élelmiszer várhatóan 1 hétig elegendő lesz a komplexumban elhelyezett családoknak, míg újabb segítség érkezik.

7 térség (1 térséghez számos falu vagy úgynevezett Fokontany tartozik) lett kijelölve ADRA-segélyezésre, itt az ADRA a következő támogatást fogja nyújtani: élelmet, vizet, higiéniai és tisztasági csomagokat, hajlékot/menedékhelyet, mezőgazdasági helyreállítási támogatást (mezőgazdasági szerszámok és vetőmag), mivel e térségekben a legtöbb család minden termőföldjét és mezőgazdasági terményét elvesztette.

A mezőgazdasági helyreállítási támogatás később érkezik, a jelenlegi vészhelyzet kezelése után. Az élelmiszersegélyért az ADRA együttműködik a WFP-al (Világélelmezési Program).

Folyamatban van az ADRA és a World Central Kitchen közötti megállapodás, mely szerint a szükséget szenvedő családoknak meleg ételt biztosítanak. A helyi ADRA támogatást nyújt járműparkjának használatával, a meglévő élelmiszerelosztó hálózataival, és a már működő szállítási mechanizmusával.

Az említett 7 térségben az ADRA teljes mértékben felelős lesz a családok víz- és higiéniai feltételeinek, valamint ideiglenes hajlékok és vetőmagok biztosításában.

A felmért szükségletekre választ adó programokra 500 000 USD szükségeltetik összesen. A vetőmag és mezőgazdasági szerszámok költsége ezen felül van. Február 14-ig a nemzetközi ADRA támogatásával 113 000 USD gyűlt össze.

Imáinkban hordozzuk az áldozatok hozzátartozóit, a nélkülözőket és a térségben dolgozó ADRA csapatot, hogy hatékonyan és bölcsen végezzék szolgálatukat – ezáltal is bemutatva Istenünk gondoskodó szeretetét.

 

Felhasznált forrás: ADRA Madagascar 2022. feb 14.-i helyzetjelentése; www.nytimes.com; www.greenmatters.com; www.earthobservatory.nasa.gov; Fotó: Alkis Konstantinidis/Reuters

 

Lőrincz Melinda
ADRA munkatárs

 

Az ADRA Alapítvány működését a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja a „NEAN-KP-1-2021/5-000077”  és a „NEAO-KP-1-2021/10-000558”  pályázati azonosító számú szerződések keretében.