ADRA jelenlét Libanonban

Pusztító robbanássorozat döntötte romba Bejrút kikötőjének környékét 2020. augusztus 4-én, ami több mint 180 halálos áldozatot követelt és több mint 6000 sebesültet okozott.

A libanoni ADRA augusztus 27-i helyzetjelentése szerint több tucat embertársunknak nyoma veszett és 300 000 embertársunk maradt hajlék nélkül. Az Egészségügyi Minisztérium újabb  532 személy COVID-19 vírusfertőzöttet jelentett  augusztus 25-én,  így 13 687-re emelkedett az esetek száma. Augusztus 21-én kéthetes zárlatot rendeltek el, de a humanitárius dolgozók folytathatták segélyezési tevékenységeiket. A vészhelyzet kezelésére fordított erőfeszítéseket a libanoni kormány koordinálta, katasztrófa-elhárítási szakemberek segítségével.

A robbanás hatásait követően az ADRA 40 önkéntessel dolgozott a törmelékek eltakarításán, továbbá ivóvizet, felszerelést és egyéb eszközöket biztosított a helyszínre érkező tűzoltóknak, polgárőrségnek és mentőcsapatoknak.

A magyarországi ADRA is felajánlotta segítségét: kutató-mentő csapat részeként szakembereket küldene a helyszínre, hogy segítse az eltűntek felkutatását. Ezt a felajánlást a helyi kormány nem vette igénybe. Ekkor adománygyűjtési kampányt szerveztünk, melynek során augusztus 28-ig összesen 4300 USD-nek megfelelő összeg gyűlt össze a bejrúti munka megsegítésére. Az összeg cél szerinti felhasználására és eljuttatására az átutalást választottuk, mivel így a teljes összeg a helyszínen kerül hasznosításra, a helyi és a nemzetközi ADRA koordinálásával és együttműködésével.

A robbanások sok olyan lakóközösséget érintettek, ahol vendégmunkások és szegénységben élők laktak, akiknek korlátozottak a forrásaik élelem vásárlására és otthonuk újjáépítésére. Többségében olyan családok érintettek, akik jelenleg korlátozottan jutnak vízhez és egészségügyi ellátáshoz. A katasztrófa – 178 iskolaépület megrongálásával – 85 000 diákot is érintett, valamint 6 kórház és 20 rendelőintézet épülete rongálódott meg.  55 egészségügyi intézményből csupán a fele működik teljes kapacitással. A robbanás következtében számos lakóház vált lakhatatlanná vagy életveszélyessé, sok család vízellátása nem megoldott. A libanoni ADRA iroda épülete is megrongálódott, de Istennek hála, munkatársaink sértetlenek maradtak. A gazdasági válság súlyosbodott az építőanyagok árainak megemelkedésével is, ami a legszegényebb rétegek számára meghosszabbítja a veszélyes körülmények között való lakhatást.

Az ADRA gyors szükségfelmérést készített a leginkább érintett területeken.

A helyi ADRA kiosztotta a szlovák ADRA által küldött élelmiszercsomagokat, majd 170 háztartás részére adományozott készpénzutalványt. Az érintett kedvezményezettek külön-külön 102,56 USD értékben tudnak élelmiszert vásárolni.

A nemzetközi ADRA létfontosságú orvosi ellátmány küldését tervezi. Az ADRA hálózatán belüli pályázati keretből a legérintettebb területen megrongálódott 470 lakóház javítási költségeire (háztartásonként 500 USD értékben) tervez segítséget nyújtani. A segélyezési terveinket megnehezítheti a helyi politikai instabilitás, a súlyos gazdasági válság és nagymértékű infláció, a helyi valuta értékcsökkenése, valamint a magas arányú munkanélküliség. Mindazonáltal, az ADRA – további egyeztetésekkel és tervekkel is – a lehető legszélesebb körben segélyezi a robbanás áldozatait.

A segélyezettek nevében is szeretnénk köszönetünket kinyilvánítani mindazoknak, akik adományaikkal és imáikkal támogatták a helyieket a túlélésben és a mindennapok terheinek könnyítésében. A továbbiakban is várjuk az adományokat az ADRA Alapítvány 11707024-20430928 bankszámlára, „libanoni program” megjegyzéssel.

 

Lőrincz Melinda
irodavezető
ADRA Alapítvány