ADRA tábor hátrányos helyzetű gyermekek számára

A világjárvány az elmúlt évben nem tette lehetővé, hogy megszervezzük éves nyári táborunkat hátrányos helyzetű gyermekeknek. 2021-ben azonban, a járványhelyzet kezelése lehetővé tette az ADRA Gyermekvédelmi programjának gerincét képező esemény megtartását.

Az adományok, melyek a tábor szervezésére – főként a norvég partnerszervezet hathatós adománygyűjtő tevékenysége nyomán – érkeztek, az idén nem érték el az előző években tapasztalt mértéket, mégis 74 gyermeket tudtunk fogadni a Balaton-parti Adventista Konferenciaközpontban, július utolsó hetében. A gyermekeket partnerintézményeink delegálták, valamint helyi önkénteseink kapcsolatrendszerén keresztül érkeztek Mezőgyánból, Tiborszállásról, Ózdról, Dunaújvárosból, Tatabányáról és a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ lakásotthonaiból. Sajnos a norvég kormány által hozott utazást korlátozó intézkedések miatt az Utekontakten Nittedal szakemberei és önkéntesei nem tudtak személyesen részt venni a táborban, ám a technika segítségével egyik este videóhíváson keresztül csatlakoztak be a tábor életébe.

Az időjárás kiváló volt, így a legfőbb program a gyerekek számára maga a Balaton volt: fürdés, vízi játékok és vízi sporteszközök használata – természetesen önkénteseink és a gyermekeket kísérő szakemberek felügyeletével. E mellett sor került a V.I.P. csapatjátékra is, valamint sportversenyekre, kézműves foglalkozásokra és vízi akadályversenyre is. A játék és a programok mellett hangsúlyos volt az olyan értékek közvetítése, mint tisztelet, megbecsülés, segítségnyújtás, figyelem. Ezekről nemcsak közösen gondolkodtunk, hanem egy pontgyűjtő rendszeren keresztül igyekeztünk azok gyakorlati megvalósítását értékelve megerősíteni. Pontot azzal szerezhettek, ha pozitív hozzáállást tanúsítottak társaikhoz, segítették őket, valamilyen módon megvalósították az értékeket, melyekről egy-egy nap szó volt. A tábor végén szervezett vásáron pedig a pontokat beválthatták ajándékokra.

Hálásak vagyunk az Adventista Motoros Misszió tagjainak, akik 25 motorost hoztak a táborba, hogy elvigyék egy-egy körre a gyerekeket. A programot a gyerekek nagyon élvezték, a motorosok pedig nagyon szívesen beszélgettek a kis táborozókkal.

Köszönjük mindazoknak, akik adományaikkal vagy egyéb módon támogatták az idei tábort!

 

Sitkei Zoltán

ügyvezető igazgató