Adventista cserkészvezetői hétvége

 

A Tábortűz, a Magyar Cserkészszövetség adventista lelki közössége, idei első vezetői hétvégéjét Lakitelek-Tőserdőn tartotta.

Szombaton a cserkészet alapítója, Robert Baden-Powell lelkiségét tanulmányoztuk a műveiből vett idézetek segítségével. Sokunknak új felismerés volt, hogy ennek a rendkívül gyakorlatias élménypedagógiának a megalkotója milyen sokat foglalkozott a mozgalom vallásos alapjaival, amelynek középpontjába a teremtett világ megismerését és embertársaink szolgálatát állította.

Este a Cserkészszövetség vadonlakó szakágának vezetője adott betekintést az általa vezetett szervezet fejlődésébe, és igyekezett tanácsokkal szolgálni tervünkhöz, miszerint mi is hasonló működési modellt szeretnénk követni a jövőben.

Vasárnap ennek jegyében folytattuk a lelkiségi különpróbák rendszerének kialakítását. A különpróbák a cserkészet nevelési programjának azon elemei, amelyekkel arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy elmélyüljenek azokban a témákban, amelyek az átlagosnál jobban érdeklik őket. Ezek jellemzően gyakorlati jellegűek, ezért látjuk fontosnak, hogy kiegészítsük a választékot olyanokkal, amelyek a lelki élet különböző területein való elmélyülést segítik, különös tekintettel a szentírásismeretre, a missziós lelkületre és az adventista identitás erősítésére.

Végezetül Ócsai Tamás unióelnökünkkel, a magyar adventista cserkészet egyik alapítójával beszélgettünk az egyház és a cserkészet kapcsolatáról és annak fejlesztési lehetőségeiről.

A hétvégét az ASI és az unió Ifjúsági Osztálya támogatta. Köszönet érte!

 

H. M.