A Nemzetközi ADRA híre

Amint a hírekből is értesültünk, hatalmas tájfun pusztított a Fülöp-szigeteken múlt év decemberében. A Rai tájfun december 16-án sújtott le a Siargao-szigetre, majd 185-195 km/h sebességgel végigsöpört a szigetország középső részén, a széllökések a 240 km/h-t is elérték.

A helyileg Odettenek elnevezett tájfun pusztító szeleket hozott és több helyen árvizet váltott ki, a sok eső miatt. A nemzetközi közösség 5. kategóriás szuper tájfunnak minősítette, és decemberben ez volt a legerősebb vihar az északi féltekén.

A katasztrófa sújtotta településeken sem áram, sem kommunikáció nem volt: a vihar letépte a házak tetőit és az energiaszolgáltatást is tönkretette.

A két napon keresztül tomboló tájfun a 2022. január 10-i jelentések szerint összesen 7 974 767 személyt (2 232 384 családot) érintett, 168 526 személy a kialakított 1027 evakuációs központban kényszerült lakni.

Az Országos Katasztrófakockázat-csökkentő és -kezelő Tanács jelentése szerint 407 személy vesztette életét a katasztrófában, 66 főt eltűntnek nyilvánítottak és 1261 sérült van.

A katasztrófa hatásai különböző ágazatokat érintettek.

Az UNOCHA (ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala) által kiadott jelentésben csaknem 30 000 iskola érintett, ahol az oktatási tevékenységek azóta is szünetelnek.

227 település maradt áram nélkül, január 11-ig csak 21 településen történt helyreállítás.

A károk súlyossága miatt a becslések szerint egyes települések akár 3 hónapig sem jutnak majd  áramhoz. Számos település már helyrehozta a kommunikációs vonalakat, de 159 településen még várják a javításokat. 356 998 ház/otthon teljesen tönkrement, 241 út és 27 híd rongálódott meg.

Hasmenéses járvány kitörését jelentették Siargao-szigetén, mely egyre nagyobb aggodalmakat okoz a tiszta ivóvíz hiánya miatt. 3 személy halálát a kiszáradás okozta.

 

Az ADRA tevékenységei e súlyos pusztítás után:

  • Aktívan közreműködött a január elején közzétett OCHA Kollektív Szükségletfelmérési Jelentés létrehozásában.
  • Átfogó ágazati értékelést készített a Japán Platform támogatásával.
  • Január 9-éig az ADRA 5055 szükségben lévő családnak segített készpénz-támogatással és élelmiszerosztással az alábbiak szerint:
  • 1450 család segélyezése a nemzetközi ADRA NEMP programjának támogatásával, Surigao, Cebu és Talisay városokban, 50 000 USD értékben;
  • 815 család segélyezése a Dél-Leyte és Palawan régiókban helyi gyűjtésből, 30 000 USD értékben;
  • 1620 család segélyezése Cauayan, Ilog, Negros Occidental régiókban a nemzetközi ADRA Initial Response programjával – 57 400 USD támogatással;
  • 300 családnak (a Negros Occidental tartományban) élelmiszercsomagot juttatott a Japán Magánalapok támogatásával, 10 000 USD értékben;
  • 870 családnak (a Dinagat-szigeteken) élelmiszersegélyt és ivóvizet osztott helyi adakozások támogatásával.

 

Példaértékű összefogás és adakozás volt tapasztalható a térségben, hiszen a helyi gyűjtések során számos, a környékbeli országokban működő Adventista Egyház tagjainak adományozása tette lehetővé a nagyobb mértékű segítségnyújtást, melynek megvalósításában lényeges szerepet vállaltak a helyi ADRA iroda munkatársai és önkéntesei.

(Felhasznált forrás: a Fülöp-szigeteki ADRA Iroda 2022. jan. 11-i helyzetjelentése)

 

Lőrincz Melinda
ADRA munkatárs