Az Egészségügyi Szolgálatok Osztályának felhívása a koronavírus és az influenzajárvány kapcsán

Kedves Testvérek! Miközben várjuk azt az időt, amikor Isten eltöröl minden betegséget, bajt és halált, lehetőséget ad együttműködni vele életünk és egészségünk megőrzése érdekében. Még mielőtt a világ bármit tudott volna a fertőzések terjedéséről, a kórokozók jelenlétéről, Isten világos higiéniai szabályokkal védte meg népét Egyiptom betegségeitől. Isten népének ma is erkölcsi kötelessége mindent megtenni, hogy megelőzze, illetve megállítsa a betegségek terjedését. Az Adventista Egyház felhívja a tagság figyelmét a koronavírus (2019-nCoV) és az influenzavírus okozta betegségek megelőzésére. A bibliai próféciák figyelmeztetnek az utolsó időkben egyre sűrűsödő járványokra, betegségekre, amelyek bennünket is érinthetnek. Az egészséges életmódot és a bibliai prevenciót hirdető egyházként kötelességünk józanul, a bibliai elvekkel összhangban reagálni ezekre. Ezen betegség fertőző betegség, ami azt jelenti, hogy a megbetegedés kockázatát higiénés előírások betartásával lehet csökkenteni, az egészséges életmód alapelveinek betartása segíti az immunrendszer általános ellenállóságát és a felgyógyulásban is előnyt jelenthet, de nem véd a fertőzéstől.

A vírussal kapcsolatos félelmeket fokozza az, hogy új vírussal áll szemben az emberiség, aminek pontos veszélyeit vagy lefolyását nem ismerjük, ahogyan jelenleg védőoltás sem érhető el. Ezen félelmek pánikhoz, és akár idegengyűlölethez is vezethetnek. Isten Igéje azonban erre biztat: ,,Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét” (2Tim 1:7). Ennek jegyében ismertetjük veletek az alábbi elővigyázatossági intézkedéseket, melyeket kövessünk a gyülekezeteinkben.

 

Mit tudhatunk jelenleg a betegségről?

A koronavírus által okozott betegség lefolyása személyenként változik, és az enyhe tünetektől kezdve, akár kórházi kezeléssel és halállal is végződhet. A betegség magas lázzal kezdődik, majd száraz köhögéssel folytatódik, végül egy hét elteltével légzési nehézségek és légszomj alakul ki, melyek azonnali orvosi kezelést igényelnek. Érdekes módon a betegség nagyon ritkán okoz orrfolyást és tüsszögést, ugyanis a tüdő alsóbb régióit támadja. A betegség cseppfertőzéssel terjed. Az eddigi híradásokból úgy tűnik, hogy a betegség azokra veszélyes első sorban, akiknek van már valamilyen krónikus betegsége. A vírus mára emberről emberre terjed, és már a lappangási idő alatt fertőz, ezért vezettek be több helyen karantént is. Amennyiben járvánnyá válik a koronavírus, az első félév végére várják a lecsengését. Habár a vírust Magyarországon még nem mutatták ki, a megjelenését elkerülhetetlennek látják a szakemberek.

 

Személyes óvintézkedések:

 1. Aki a tüneteket érzékeli autóval vagy taxival, tömegközlekedés kerülésével, forduljon haladéktalanul orvoshoz! Eközben kerülje annak lehetőségét, hogy másokat megfertőzzön: használjon kesztyűt, maszkot.
 2. Nagyon fontos, hogy azok, aki megbetegszenek, belázasodnak, maradjanak otthon, és ne menjenek közösségbe. Abban az esetben is, ha hozzátartozónk betegedik meg, kerüljük: a közösséget két hétig.
 3. Tüsszögés és köhögés alkalmával el kell takarni a szájat, de nem kézzel, hiszen ez segíti a fertőzés terjedését, hanem egyszer használatos papír zsebkendővel vagy akár a kabát/ruha ujjával.
 4. A fertőzés megakadályozása érdekében fontos a kéz gyakori fertőtlenítése, főleg étkezések előtt. Erre elegendő a meleg vizes szappanos kézmosás, ami legalább 20 másodpercig tartson.
 5. Mindenki kerülje az arc, főleg a száj, szem és orr érintését mosdatlan kézzel. A közhiedelemmel ellentétben a szájmaszk nem akadályozza a vírus terjedését, hanem leginkább azt akadályozza meg, hogy valaki az arcát megérintse fertőzött kézzel.

 

Közösségi óvintézkedések:

 1. Figyeljünk oda azokra, akik betegek – különösen az idős és/vagy krónikus betegekre –, kísérjük figyelemmel az állapotukat, ha kell, értesítsük az orvost, és az óvintézkedések betartása mellett segítsünk személyesen, amennyiben ez ajánlott az adott esetben.
 2. Kerüljük a fizikai érintkezés bevett társadalmi formáit, mint például a kézfogást, az arcok érintkezését, és a puszit. Amennyiben mégis kézfogásra kerül sor, utána mindenképp fertőtlenítsük a kezünket.
 3. Biztosítsuk a szappannal és meleg folyóvízzel történő kézmosás lehetőségét, figyeljünk, hogy a szappan ne fogyjon ki.
 4. Használjunk eldobható papír kéztörlőt a járvány lecsengéséig.
 5. Az előtérben helyezzünk el alkoholos kézfertőtlenítő szert, melyet érkezéskor használjon mindenki.
 6. Rendszeresen fertőtlenítsük azokat a felületeket, amelyeket az emberek megfognak (kilincsek, ajtók, kapaszkodók, villanykapcsolók, asztalok, gyermekek által használt felületek, kézzel működtetett karok/kapcsolók, stb.) minden közösségi alkalom után, akár napközben többször is. Erre vásárolható fertőtlenítős törlőkendők és spray-k (Sanytol, Florasept, Domestos stb.)
 7. Különösen vigyázzunk a fertőtlenítésre és a higiénia betartására úrvacsorák és közös étkezések alakalmával: felületek fertőtlenítése, a kelyhek használatának felfüggesztése, stb. A szolgálattevők a kenyér megtörése előtt nyilvánosan használjanak kézfertőtlenítőt.

További óvintézkedések:

 1. Amennyiben egyes városokban/régiókban járvány alakulna ki, úgy a közösségi alkalmak korlátozása válhat szükségessé a helyi hatóságok felhívása vagy önkéntes korlátozás alapján.
 2. Amennyiben hivatalos állami szervek további óvintézkedéseket javasolnak, úgy ezeket tartsuk be.

Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy tartózkodjunk a betegséggel és az esetlegesen kifejlesztett oltással kapcsolatos összeesküvés-elméletek „gyártásától” és terjesztésétől. Nem méltó hozzánk belekeveredni üzleti, politikai és más világi lobbik egymás ellen folytatott tevékenységébe.

Az orvoslás vívmányainak igénybe vétele nincs ellentétben a hit gyakorlásával. ,,Isten nem biztat bennünket arra, hogy megteszi helyettünk azt, amit mi is megtehetünk magunkért” – mondja E. G. White (Selected Messages. 2. kötet, 346. old.), aki maga is példát mutatott kora orvosi felfedezéseinek alkalmazásában. ,, … folyamatosan időszerűsítette egészségügyi tanácsait, ha újabb bizonyítékokhoz jutott. Amikor orvosilag már lehetővé vált a vérátömlesztés, erre a kezelésre irányította dr. Kress figyelmét, aki beteg volt. ( … ) Egy hasonló példa a himlő elleni védőoltás esete. Míg vízgyógyászatot propagáló kortársai ellenezték a védőoltások alkalmazását, Ellen White maga kérte az oltást, és erre biztatta személyzetét is. Ellen White haladó szemléletű egészségügyi reformer volt, aki Istennek adott dicsőséget a tudomány vívmányaiért” (lásd: Az Egészségügyi Szolgálatok kézikönyve. 111. old., Advent Kiadó, 2003.)

A Biblia higiéniai elveinek ismerete, elődeink példája és egyházunk egészségügyi szakembereinek tanácsai késztessenek megfontolásra, gondolkozásra és felelős közösségi cselekvésre.

 

Testvéri szeretettel:
Ócsai Tamás unióelnök,
Dr. Ősz-Farkas Ernő ESZO vezető