Az európai ADRA irodák programjai a járványhelyzetben

Ukrajna

Az ukrajnai ADRA Iroda  2020. április 29-i jelentése szerint  98 718 tesztelt személynél 9866 fertőzött esetet, 250 halálozást és 1103 gyógyultat jelentettek.

A legfertőzöttebb város Chernivtsi, ahol a tömegközlekedést teljesen beszüntették, hogy ezen intézkedéssel is otthonmaradásra kényszerítsék a lakosságot. Továbbá felfüggesztették a vasúti közlekedést és a távolsági buszjáratokat is betiltották.

Az óvodákat és minden oktatási intézményt március 12-től május 11-ig bezártak. A karantén miatt sokan elvesztették az állásukat, és nem tudnak élelmet, gyógyszert vásárolni.

A Német Külügyminisztérium és a német ADRA pénzügyi támogatásával a helyi ADRA az alábbi segítségnyújtást tervezi:

– pszicho-szociális üzenetek eljuttatása a közösségeknek;

– elsősorban az idősek és a fogyatékkal élő személyek megsegítése;

– egészségügyi személyzet szállítása izolált helységekre (33 település), hetente legalább 4-szer;

– sporttevékenységek Skype útján;

– program, a családon belüli erőszak témában;

– pszicho-szociális csoportok:  otthon végezhető gyakorlatok, a gyermekek részére csoportfoglalkozások.

– tájékoztatás a COVID–19-ről és a higiéniát elősegítő üzenetek továbbítása a közösségek részére.

A nemzetközi ADRA – a jelenlegi Initial Response projekt keretein belül – a helyi ADRA higiéniai termékek szolgáltatását tervezi az egészségügyi intézményeknek.

 

 

Montenegró

A helyi ADRA Iroda utolsó jelentése 2020. május 3-ai dátumozású, mely időpontban 322 beazonosított COVID–19 fertőzött személy volt, 249 fő gyógyult, 8 haláleset és 5 személy szorult kórházi kezelésre.

Európa egyik legszegényebb országában az adományok és a kormány által meghozott támogató intézkedések ellenére számos embertársunkhoz nem jutott el az intézményi vagy civil segítség. Körülbelül 3000-re tehető azok száma, akik a járványhelyzetben vesztették el állásukat. Közülük sokan a családok egyedüli kenyérkeresői. Az ADRA alkalmazottai szemtanúi voltak olyan helyzeteknek, ahol a családfők azért küzdenek, hogy naponta  legalább egyszeri étkezést biztosítsanak a családtagjaik számára, és ahol a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák nem tudtak ételt biztosítani kisbabájuk és/vagy kisgyermekeik számára.

A helyi ADRA 850 élelmiszer- és tisztasági csomagot osztott ki családoknak, 10 településen.

1000 Eurót és 500 USD-t gyűjtöttek, mely adományokból babaételt és babapelenkát vásárolnak a legsúlyosabban érintett családok részére.

„Teljes szívemből köszönöm, hogy megmentettek bennünket… ezt soha nem fogom elfelejteni, köszönöm!” – írta a Podgoricában lakó anyuka, Milica Popovic, miután átvette az életmentő élelmiszercsomagot a 3 gyermeke számára és az 1 hónapra elegendő babaételt és pelenkát.

 

 

Belgium

A belgiumi ADRA Iroda jelentése május 7-i keltezésű, ekkor 51 420 azonosított eset volt és 8415 haláleset  (ebből 4327 személy idősek otthonában és szanatóriumokban vesztette életét).

A járványhelyzet negatív hatással van a mindennapi életre, különösképpen a halmozottan hátrányos helyzetűekre, súlyosbítva a nehéz életkörülményeiket.

A helyi ADRA a gyülekezetekkel együttműködve a menekültügyi központokban élők részére 2650 személy számára készítettek és osztottak meleg ételt, kiosztottak 230 szájmaszkot, és tervezik további maszkok gyártását. Partnerszervezetekkel együttműködésben 250 db élelmiszercsomagot készítettek és osztottak a hátrányos helyzetben élőknek.

 

Szerbia

2020. május 11-én a szerb ADRA az alábbi helyzetjelentést küldte: azonosított fertőzöttek száma: 10 176 fő, halálesetek száma: 218 fő. A következő fenyegetettség a gazdaság negatív következményei. 2000 csomagot (élelem, tisztasági csomag) osztottak ki hajléktalanok részére, közben információközlés is történt és pszichológiai támogatást is nyújtottak), támogatják a hátrányos helyzetű diákok tanulását, a belgrádi menekültközpontban tolmácsolással és pszichológiai segítségnyújtással vannak jelen az ADRA alkalmazottai és az önkéntesek.

 

Franciaország

56 989 azonosított fertőzöttet és 4032 halálesetet jelentettek, valamint több mint 60 000 000 lakos volt vesztegzár alatt, jelentették április 2-án a francia ADRA munkatársai.

Főként a hajléktalanok, a migránsok és a menekültek vannak kitéve a fertőzés kockázatának. Ezen csoportok élelmiszerellátása és egészségügyi körülményei rosszabbodtak. A szükségletek felmérése után, a helyi ADRA Iroda tájékoztatta az önkénteseket a fertőzés megelőzésének módjáról,  tervben és előkészületben van 4000 pénzutalvány kiosztása 400 háztartás részére.

 

Lőrincz Melinda
ADRA munkatárs