Az internetes bibliatanulmányozás 10 éve

Egyházunknak az egyik legfontosabb összefogó ereje és fejlesztő tevékenysége a bibliatanulmányozás. A Szentlélek ma is életerővel akar feltölteni minket a Biblia egyéni és közösségi tanulmányozása által, ami a technika fejlődésével új lehetőségeket is kínál.

Már tíz éve annak, hogy a Reménység Evangelizációs Központ stúdiójában folytatjuk a Bibliatanulmányok minden napra sorozatot, rendszeresen átvesszük a heti szombatiskolai tanulmányt. Ezt a szolgálatot eleinte csak interneten lehetett követni, 2014 márciusa óta azonban a felvételeket heti rendszerességgel közvetíti a PaxTv is. Nemcsak egyházunk tagjai, hanem felekezeti határokon át bárki elgondolkodhat az éppen tárgyalt bibliai üzenetről.

Tíz évre tekintünk vissza, Isten iránti hálával, ugyanakkor köszönettel mindazoknak, akik bármilyen formában is részesei ennek a munkának, amit a Magyar Unió tesz lehetővé. Nagyszerű együtt dolgozni a Reménység Evangelizációs Központtal (REK), amelynek Ócsainé Demeter Irén a vezetője. A stúdió munkatársai, dr. Tokics Imréné, Kiss Sándor, Tóth László, Törőcsik Ábel, Farkas György – és korábban évekig Varga Norbert – fáradhatatlanul, odaadóan végzik a szolgálatukat, nélkülük nem jöhetne létre ez a missziós tevékenység.

Tíz év alatt folyamatosan történt az eszközök fejlesztése, a stúdió látványtervének elkészítése – ami remélhetőleg a jövőben is megújul majd. A hang- és képtechnikai eszközök fejlesztése miatt szükséges számtalan újragondolás és változtatás folyamatosan új helyzeteket teremt. Hogy csak a legutóbbit és talán az egyik legnehezebbet említsem, a karantén idején, a fertőzés elkerülése érdekében a meghívott vendégek számára a külső stúdió kialakítása, megvalósítása volt egy költséges és nehéz feladat. Mindig is fantasztikus kreativitásra, bravúros teljesítményekre van szükség ahhoz, hogy a felvételek hétről hétre eljuthassanak a nézőkhöz, a vírushelyzet körülményei között azonban ez még inkább így volt.

Fel sem tudjuk idézni, mennyi probléma adódott, váratlan, új helyzetekben kellett azonnal átgondolni és átalakítani fontos elemeket, időpontokat egyeztetni, újratervezni, de mindez jó hangulatban, konstruktívan, sok nevetéssel történt. Akár váratlan áramszünet, meghibásodott eszköz, hiányzó alkatrész okozott fennakadást, akár új gondolatok vetődtek fel, a jellemző alapállás: Hogy tudjuk ezt megoldani? – nem pedig az, hogy: Miért NEM lehet megvalósítani. Óriási a különbség, és ez a lelkület a legjobbat hozza ki mindenkiből…

Kissné Balázs Erika 2018-tól végzi a jelnyelvi tolmácsolást. A kedvességével, személyiségével az első pillanattól kezdve igazi csapattag lett. Az ő szolgálata révén a halláskárosultak is együtt gondolhatják velünk végig a Biblia tanulmányát.

Megragadjuk az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk minden kedves meghívott vendégünknek, akik felkészültségükkel, tapasztalataikkal és a rájuk jellemző bibliai látással megannyi színt és gondolatot hoztak a beszélgetésekbe. Hallottunk Istennel szerzett, személyes tapasztalatokat, mély teológiai gondolatokat, emlékezetes történeteket, amelyek azt példázzák, hogyan érintette meg Isten az egyéni életeket. A hit tehát nem elvont elmélet, hanem az élet valósága.

Közben mindannyiunknak az életéből eltelt tíz év, örömökkel és veszteségekkel, gyerekekkel, akik megszülettek vagy felnőttek, és szeretteink közül is volt, akiktől el kellett búcsúzni. Eddig szó esett a stábról, de hálásan köszönjük a nézők támogatását, a visszajelzéseket, a bátorító szavakat is! Megerősítő a tudat, hogy mennyien követik az adásokat.

Jó egy ilyen csapatban együtt szolgálni az Urat! Az Úr vezessen mindannyiunkat, várjuk Jézus közeli eljövetelét!

Zarka Péter

 

https://bibliatanulmanyok.hu/

https://www.facebook.com/groups/bibliatanulmanyok/