Az ukrajnai háború menekültjeinek segítése

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk arról, a fővárosban az ENSZ Migrációs Szervezetével (UN IOM) közösen a háború elől menekülőket segítő programot hajtunk végre júniustól. Az eredeti tervek szerint november végén zárult volna a program, ám a Migrációs Szervezet magyar irodája azt 3 hónappal meghosszabbította, így február végéig tart majd a menekültek segítése.

Jelenleg 2 helyszínen bérlünk szállást 120 és 130 közötti fő részére, akik számára alapszintű ellátás keretében havi egy alkalommal élelmiszercsomagot, tisztasági eszközöket, valamint vásárlási/étkezési utalványokat adunk. A programhoz olyan adományozók is csatlakoztak, mint az IKEA Lakberendezési Kft., ahonnan 800 ezer forint értékű utalványt kaptunk a szállások felszerelésének fejlesztésére. Jelenleg 3 sofőr egy logisztikai, egy pénzügyi munkatárs, valamint egy projektmenedzser dolgozik a segítségnyújtásban.

A menekültek támogatására az ADRA nemzetközi hálózatán belül is van lehetőségünk. A német ADRA szövetségi segélyalapból támogatja azt az év végéig tartó programunkat, melynek keretében Tatán és Miskolcon lévő szálláshelyeknek segítjük a téli időszakra történő átállást. Takarókat, elektromos fűtőtesteket, ruha és étkezési utalványokat juttatunk a szállásokon élő menekültek számára.

Sitkei Zoltán
ügyvezető igazgató