Élet lehelete tréningek az ország különböző pontjain

A 2019-ben elindított Élet lehelete program keretében az ADRA Alapítvány az alapszintű újraélesztés fenntartható oktatásának előmozdítását célozta meg. Mivel az egészségügyi statisztikai adatok azt mutatják, hogy a halálesetek 53%-a szív- és érrendszeri eredetű és évente átlagosan 15-20 ezer ember hal meg emiatt, a megelőzés mellett fontosnak tartjuk, hogy a laikus társadalom készültségi szintje magasabb legyen egy esetleges rosszullét során történő beavatkozáskor. A program fenntarthatósági eleme, hogy egy oktatási modellt adunk át a programra jelentkezőknek, ami lehetővé teszi, hogy helyi instruktorok képzésével évente több alkalommal elérhető legyen az újraélesztés protokolljának gyakorlása.

Eredetileg oktatási intézményeknek szántuk a programot, ám az érdeklődés szélesebb körűvé vált. Ezt mutatja, hogy október 24-én egy meghívásnak tettünk eleget Telkibányára. A helyi gyülekezeti tagok aktív közreműködése folytán a helyi önkormányzat szervezésében egy tréninget tartottunk a Polgármesteri Hivatal dolgozói és az érdeklődők részére. Szabó Zoltán polgármester maga is részt vett az alkalmon és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a településen minél többen legyenek, akik segítségnyújtóként hatékonyan be tudjanak avatkozni szükség esetén.

Egy másik megkeresésnek eleget téve november 12-én az Óbudai Adventista Gyülekezet meghívására a délután folyamán tréninget szerveztünk a gyülekezet tagjainak. Az érdeklődés számottevő volt, a délutáni alkalmon a gyülekezet nagy része jelen volt a gyermekektől kezdve az idősebbekig. Rendkívüli aktivitást mutattak a protokoll gyakorlása során, minden korosztályból jócskán akadtak jelentkezők, akik kipróbálták az újraélesztés gyakorlati lépéseit. Nem véletlen volt a nagy érdeklődés, hiszen nem olyan régen az egyik alkalmon történt egy rosszullét. Nem volt szükség újraélesztésre, de a gyülekezet tagjaiban az élmény mély nyomot hagyott és motiválttá tette őket a részvételre.

Sitkei Zoltán
ügyvezető igazgató