„Pillangó, ha lehetnék…” – A teremtés szombatja Debrecenben

A teremtés szombatja Debrecenben

Szombat volt, amit már izgatottan vártunk. A világegyház ajánlása szerint a teremtésre emlékeztünk a debreceni „A” gyülekezetben. Már ez is különlegesnek számított, hiszen első alkalommal szerveztük meg, és ráadásul intergenerációs istentiszteletként, interaktív módon tette ezt Szőllősyné Ani istentisztelet-szervező.

Engem igazán magával ragadott ez a páratlan délelőtti alkalom, de remélem, a gyerekek is valóban maradandó nyomot hagyó emlékekkel távozhattak az imaházunkból.

Nagyon tetszett, hogy különbözőképpen jártuk körbe a teremtés témáját. Már a köszöntés után rögtön egy kis videóval a 104. zsoltárt hallgathattuk végig, majd a közös éneklés során a „Nagy Istenem, ha nézem a világot” kezdetű ének versszakait énekelhettük felváltva (mindenki, nők, férfiak és mindenki). Már ez is nagy élmény volt!

Aztán az adománygyűjtésbe olyan gyerekek is bekapcsolódtak, akiknek ez volt az első ilyen alkalom az életükben. Ha pedig elbizonytalanodtak, hogy mit is kell csinálniuk, rögtön ott termett egy szülő, aki gyorsan kisegítette őket.

A gyerektörténet lett most az istentisztelet gerince, mikor az egész kis gyereksereg kiült a közösség elé, és bekapcsolódott a teremtéstörténet átbeszélésébe. De nemcsak ültek és hallgattak, hanem kivették a részüket belőle. Jó volt látni, milyen aktívan keresik Anival, hogy a kosárból melyik tárgy melyik teremtési naphoz köthető! És egy mutogatós ének után – amiben köszönetet mondtak a jó Istennek, mert a gyermekei lehetnek – még a szószék előtt maradtak, és Ani megbízása alapján az igehirdetés alatt csöndesen építkeztek legóból, amit mind megcsodálhattunk az istentisztelet végén.

Más volt ez a bizonyos október 22-e, és én ennek nagyon örültem. Feltöltődtünk mind, és az én szívemet megmelengette a gondolat, hogy a gyerekek aktív jelenléte által lehet jövője a mi gyülekezetünknek. Tegyünk meg érte mindent, hogy őket is bevonjuk a közösség életébe, kapjanak kis szolgálatokat, mint aznap is, és legyen számukra is érthető tanítás. Mert ők az egyház jövője.

Nálatok van gyerekzsivaj? Mit tesztek azért, hogy 5-10 év múltán is még ott legyenek ezek a kicsik a gyülekezetben? Ehhez kínál segítséget az intergenerációs istentisztelet nagyszerű koncepciója. Ha inspirálódni szeretnétek, gyülekezetünk YouTube-csatornáján (Adventista Egyház Debrecen) visszanézhető a felvétel!

Czinkota Judit Orsolya
Debrecen, „A” Gyülekezet