Szemeimet a hegyekre emelem

Mi történik ha egy csapat fiatal összefog egy faluért? Kitisztul a patakpart és az ecset szorgalmasan táncol.

Idén nyáron a Zemplén rejtett kincse, Vágáshuta adott helyet a Segít7ek tábornak. A helyi polgármester asszonnyal, Csorba Györgynével előre egyeztettünk az elvégzendő munkákról: a faluban levő padok, pihenőhelyek, a tájház rendbetétele, a játszótéri eszközök csiszolása, festése volt a feladat, de megkaptuk az izgalmas patakpart megtisztítását is.

A fiatalok lelkesedése példátlan volt, a nyári kánikula ellenére keményen dolgoztak. A munkának megvolt az eredménye, a falu napról napra szépült.

A Segít7eknek köszönhetően megtanultunk egy új tájszólás szerinti kifejezést: pupujka; ami azt jelenti: felpattogzott festék.

A legnehezebb, de egyben a legélménydúsabb feladat a Hosszú-patak kitisztítása volt, mert a pataknak helyenként magas partja van, ezért nehéz volt kiemelni a felgyülemlett hordalékot. Az erőpróbát a fiatalok keményen állták, itt megemlíteném különösen a lányok kiemelkedő teljesítményét.

Munkavégzés közben a vidám hangulatnak köszönhetően nagyszerű volt a társaság és mindenki érezte, hogy itt valami szenzációs dolog történik: napról napra jobban megismertük egymást, összeszoktunk, majd kialakult egy olyan szeretetközösség, amely nem kívánja, hogy kapjon is, egyetlen vágya, hogy adni tudjon. A reggeli és az esti áhítatok alkalmával a bibliai hegyekről és azok jelentőségéről tanultunk Palotás Kristóffal.

A táborban résztvevő fiatalok nemcsak szorgalmukkal tűntek ki, hanem ének- és zenei tehetségükkel is. Nagyszerű élmény volt hallani Bereczki Norbert zongorajátékát a fiatalok csengő hangjával együtt. Felejthetetlen zenei élményekben volt részünk: éneklés szombatkezdéskor a Parázs Vendégház tágas teraszán, melyet a környező hegyek visszhangoztak, a sárospataki fürdő barlangjában pedig egy ifjúsági acapella koncert.

Az idei Segít7ek tábor étkeztetéséről a bózsvai Bibliatábor konyhája gondoskodott, valamint mi magunk is készítettünk a szállásadó konyhájában néhány egyszerű, finom ételt. Itt említeném meg a fiatalok példaértékű hozzáállását a konyhai munkához és kiemelném a fiúk viszonyulását, akik ugyanúgy részt vettek a konyhai munkában, mint a lányok.

Fiatalok a Segít7ek táborról:

„Ez az egy hét sokat tanított nekem, a segítség és készség örömét és eredményét. A szeretet és kedvesség fontosságát.” Sitkei-Magyar Csenge

„Szeretnék külön köszönetet mondani Palotás Melindának és Kristófnak, akik mindenben segítettek és nagyon sokat tettek ezért a táborért.” Netty

„Az elmúlt években voltam jó pár táborban, de őszintén szólva ez a tábor volt a szívemhez legközelebb álló.” Makkos Mandola

„Amilyen élményekkel itt gazdagodtam és feltöltődtem az egyszerűen leírhatatlan. Új barátságokat kötöttem, eltöltöttem egy teljes hetet ezen a gyönyörű vidéki tájon.” Nagy Sámuel

Szné N. A.