Egészségnap Rákospalotán

Egy örömteli eseményről szeretnénk beszámolni. A XV. kerületben nem volt még ilyen nagyszabású rendezvénye az Őrjárat utcai gyülekezetnek, amely ennyi sok embert megmozgatott volna. A szív világnapján, szeptember 30-án egészségnapot szerveztünk az Eötvös utcai Csokonai Művelődési Házban, ahol előadásokkal, orvosi, dietetikai és pszichológiai tanácsadásokkal, szűrésekkel, ételbemutatóval, ételkóstolókkal, főzési tanácsadással, egészséges élelmiszerek, könyvek, hanganyagok beszerzési lehetőségével, gyermekfoglalkozásokkal vártuk az érdeklődőket.

Mi egy kis létszámú gyülekezet vagyunk, de mintha Isten ajtót nyitott volna nekünk. A történet tavaly ősz végén, tél elején kezdődött, amikor az evangelizációs sorozatunk utolsó előtti alkalmára meghívásunkra ellátogatott hozzánk a kerület polgármestere, későbbi országgyűlési képviselője. A hallottak, látottak olyan jó benyomást váltottak ki benne, hogy ott a helyszínen, az előadás után felajánlotta segítségét a gyülekezetnek, hogy a lehetőségei szerint támogat minket hasonló, magas színvonalú rendezvények megtartásában. Ennek akkor nagyon megörültünk, és akkor éreztük először, hogy itt a lehetőség, Isten ajtót nyitott.

De hogyan használjuk ki ezt a jó lehetőséget? Hosszas töprengés után gondoltunk az egészségnapra, sőt annak folytatásának lehetőségére.

A gyülekezet Csókási Pál nyugállományú lelkész testvérünket bízta meg, hogy legyen a főszervezője az egészségnapnak, és vegye fel a kapcsolatot Hajdú László polgármesterrel. A tárgyaláson a polgármester úr nemcsak megerősítette a segítő szándékát, de az egész művelődési házat erre a napra térítésmentesen ajánlotta fel, és azonnal intézkedett is. Újabb jelet láttunk ezekben a fejleményekben.

De hogyan fogjuk tartalommal megtölteni az egészségnapot, hiszen elég kevesen vagyunk a gyülekezetben. És itt jött a segítségünkre Lestár Rózsa testvérünk, aki már régebben megkereste a gyülekezetet, hogy ki szeretne csatlakozni a HEPP – Healthy Eating Plant Prior (a növény előnyben) – csoporthoz. Ez a csoport már 50-60 főt számlál, az ország minden területéről és olyan emberekből, hittestvéreinkből áll, akik felajánlják képességeiket, idejüket egy-egy hasonló rendezvénynél, akár az ország más területén is.

Lestár Rózsa testvérünk hívására az ország minden tájáról, Nagykanizsától Gyuláig, Egertől Nagyvázsonyig sok budapesti és Budapest környéki gyülekezetből jöttek testvérek szolgálni.

Az anyagi forrásokról is gondoskodott az Úr, a DET és az ASI pályázatok révén, így minden akadályt elhárított a megvalósítás előtt.

A rendezvényre kijött a helyi TV és a sajtó képviselői, így reménykedhetünk, hogy jobban megismernek bennünket és az üzenetünket.

A rendezvény fővédnökségét is elvállaló országgyűlési képviselő úr beszédében elismerését fejezte ki és biztatott bennünket, mert látja, hogy szüksége van a kerület lakóinak mindarra, amit mi ott bemutattunk, illetve, amit képviselünk. Ugyanígy vélekedtek az önkormányzat és a művelődési ház jelenlévő képviselői.

Az Úr a folytatásról is gondoskodott. A művelődési házban beindíthatjuk a főzősulit, és az egészségnap folytatásaként tervezett három előadásra is rendelkezésünkre bocsátják a szükséges termet.

Persze van még mit tanulnunk, biztosan van, amit jobban is csinálhattunk volna, de magunknak is bizonyítottuk, hogy ha az Úr ajtót nyit, és nem habozunk, ha a más-más gyülekezetbe tartozó testvérek összefognak, akkor azt Isten megáldja.

Csókási Pál és Lestár Rózsa testvéreink kitartó szervező munkája, a gyülekezet tagjainak és azoknak az ismerős és ismeretlen HEPP-csoporttagoknak a lelkes, áldozatkész részvétele, a gyülekezet anyagi hozzájárulása, a DET és az ASI anyagi támogatása egy színvonalas rendezvényt eredményezett, az Isten dicsőségére.

 

Hatvani Tibor