Élet lehelete Békéscsabán

Az alapszintű újraélesztés fenntartható oktatását célzó programunk „Élet lehelete” címmel még 2019-ben indult útjára. Eredetileg az volt a cél, hogy iskoláknak ajánljunk egy olyan modellt, melynek keretében az intézmények saját tantervükbe tudják beemelni az újraélesztés elméletét és gyakorlatát úgy, hogy ehhez eszközöket, valamint az iskola tanáraiból és diákjaiból helyi instruktor csapatot képez, akik képesek megteremteni annak lehetőségét, hogy hosszú távon külső segítség igénybevétele nélkül tudják az újraélesztést oktatni és gyakorolni. Sajnos a világjárvány gátat szabott a program terjeszkedésének, ám annak lecsengésével újra érdeklődő intézményekre bukkantunk.

Így volt ez a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium esetében is. Szabó László igazgató úrral már évekkel ezelőtt elkezdtük az egyeztetést, ám az együttműködési megállapodás aláírására és a tréningek megszervezésére csak az idén került sor. Az ADRA Alapítvány három instruktorral kezdte meg a diákok képzését. Eddig két csoportban történt meg az oktatás és jelenleg folyik annak a rendszernek a kidolgozása, mely alapján a diákinstruktorok a többi diáknak fogják átadni a tudást.

Az ADRA Alapítvány 2 darab gyakorlóbábut adományoz a gimnáziumnak, valamint egy darab demonstrációs célkora készült félautomata defibrillátor készüléket (AED). Természetesen a kialakuló rendszerben nemcsak a tudás átadása történik a diákinstruktorok számára, illetve a szükséges eszközök biztosítása, hanem a program mentorálása is annak érdekében, hogy a fenntartható modell megszilárduljon.

Sitkei Zoltán

ügyvezető igazgató