Segítségnyújtás Törökországban

Kedves testvérek! Hálásan köszönjük, hogy a február elején bekövetkezett súlyos törökországi, illetve szíriai földrengés kapcsán indított felhívásunkra olyan sokan nyújtottatok segítő kezet.

Az ADRA világszéles szervezete azonnal reagált a katasztrófahelyzetre Szíriában és Törökországban is egyaránt. Néhány sorban szeretnénk beszámolni, az eddigi segítségnyújtásról, amelynek folyamatában a ti adományaitok is célhoz értek és a szenvedők mindennapi szükségletein enyhítettek. Kívánjuk, hogy Isten áldásaival vegyen körül minden adományozót!

A magyar ADRA iroda a ti összefogásotoknak köszönhetően 11 000 USA dollár értékű segítséget tudott eljuttatni a földrengés helyszínére. A nemzetközi ADRA a világszéles egyház összefogásával több százezer USA dollár értékű segítséget nyújtott már ugyanitt, de a munka továbbra is folytatódik

Szíriában, Aleppo és Latakia 24 különböző területén a földrengés bekövetkezte óta 49 575 adag meleg ételt osztottak ki az ADRA munkatársai. Latakia területén 10 menedékközpontot támogatnak higiéniai és egyéb mindennapi szükségleti cikkel. Ezenfelül 30 közösségi szálláshely van a látókörükben, ahol több ezer ember szükségletére válaszolnak. Március 12-vel bezárólag az ADRA munkatársai Szíria területén 26 535 embernek nyújtottak segítséget. Több iskolát próbálnak helyreállítani, hogy ezáltal segítsék az oktatás folyamatát, ugyanakkor Aleppo bizonyos negyedeiben az oly szükséges vízhálózatrendszert is próbálják rehabilitálni.

A katasztrófa után egy hónappal még mindig növekszik a kollektív menhelyen elhelyezett egyének száma, ami jól mutatja a katasztrófa nagyságát és az érintettek akut szükségleteit. Körülbelül 535 ezer olyan gyermek van, aki nem tudja folytatni iskolai tanulmányait, mivel az oktatási intézményeket vagy menhelyként használják, vagy nem biztonságosak és rehabilitációt igényelnek. A kórházak még mindig teljes kapacitással működnek. Több mint 100 egészségügyi központnak orvosi felszerelésekre és gyógyszerre van szüksége.

Törökországban az ADRA munkatársai március első napjaival bezárólag 9449 embernek nyújtottak segítséget vásárlási utalványokkal, élelemmel, higiéniai eszközökkel, valamint menedék nyújtásával. Továbbá 400 sátort és 1000 napelemes lámpát osztottak ki a bajbajutottaknak. A vízellátás is nagy problémát jelent a helyszínen, így az ivóvíz biztosításában is segítséget nyújtanak az érintett területeken, valamint a vízellátási rendszer helyreállításában is próbálnak segítséget nyújtani.

Köszönjük, hogy továbbra is imádkoztok ezen szenvedő embertársainkért és a helyszínen folyó segítő munka eredményességéért!

Sitkei Zoltán

ügyvezető igazgató