ESZO Infó – Járványaktualitások

2020. december 4.

A számok türkében

Ezen a héten 105 testvérünk fertőződött meg, 1 haláleset történt. Összesen eddig (korrekciókkal együtt): 496 megbetegedés történt.

Akik már meggyógyultak: Azt a jelzést kaptuk, hogy a meggyógyult testvéreink között vannak, akik türelmetlenek és szeretnék, ha legalább számukra kinyitna a gyülekezet. Egy közösség vagyunk, legyünk szolidárisak egymáshoz, időseinkhez és az egyre nagyobb körben fertőzött testvérekhez. Ezenkívül nem bizonyított, hogy nem kaphatják el újra a betegséget azok, akik már átestek rajta. Minél enyhébbek voltak a tünetek, annál kisebb a védelem. A nyájimmunitásig nincs teljes védelem.

Az első engedélyezett vakcina: Engedélyezték az első vakcinát Európában. Nagy-Britanniában beadható az első mRNS-­alapú vakcina, ami a szervezetben termelteti meg azt a koronavírus fehérjét, ami ellen az immunrendszerünk ellenanyagot termel. Ez teljesen új vakcina-előállítási módszer, a tesztek során több mint 40 ezer embernek adták be, magas védettséget (95%) biztosít, és nem okoz számottevő mellékhatásokat. Egyelőre 40 millió adagot használnak fel, ami 20 millió ember beoltására elegendő, mivel 2 oltást kell kapnia mindenkinek, néhány hét különbséggel. Nehézséget csak az jelent, hogy az oltóanyagot -70˙C-on kell tárolni. (Forrás: https://www.bbc.com/news/health-55145696)

 

Riadalom

Néhány hét múlva az EU országokban, így hazánkban is megjelenhet a covid-19 elleni védőoltás. Naponta kapunk hívásokat idős testvérektől, akiket halálra rémisztenek a közösségi médiában terjedő videók, ugyanakkor szeretnének védelmet a fertőzés ellen.

Mindenekelőtt, alázattal kell elfogadnunk azt a tényt, hogy az egyház tagjaiként nem vagyunk virológus szakemberek. Az orvosi/gyógyszerész szakmán belül is ritka és nagyon nagy tudás igénylő specializáció. Legyen mindenki óvatos, hogy milyen forrást fogad el hitelesnek, és ne legyünk gyorsak az internetes szellemi termékek továbbításban. Az elmúlt két hétben egy angliai keresztény hölgy videója okozott riadalmat testvérek között, aki arra buzdít, hogy a Google keresővel értelmezzünk minden szót a vakcinák szakmai leírásában. Ő ezt meg is teszi, de szakmailag teljesen értelmezhetetlen következtetésekre jut, mivel az alapfogalmakat sem érti és ismeri. Arra alkalmasak, hogy hozzá nem értő nézőkben félelmet és bizalmatlanságot okozzanak a hasonló, jó szándékú laikus tájékoztatások, de az ismeretek hiánya miatt félrevezetnek.

Másodsorban szeretnénk megerősíteni, hogy senki nem kötelez senkit oltásra. Sem az egyház, sem a hatóságok. Mindenki szabadon eldönti, hogy egy gyógyszert alkalmaz-e vagy sem.

Harmadsorban, a 90-95%-os hatékonyságról szóló hírek nem azt jelentik, hogy a beoltottak 5-10%-a meghal, hanem azt, hogy nem alakul ki bennünk immunválasz az oltás után. Jelenleg a vírus miatt halnak meg emberek, és nem az oltás miatt. Az oltás az immunrendszert előre felkészíti, hogy amikor találkozik a kórokozóval, az ellenanyag már készen legyen, és ne legyen idő a vírusok szervezeten belüli szaporodására.

Negyedsorban, vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a más országokból érkező riadalmak abból erednek, hogy feltételezik az oltás kötelező előírását, és betegségeket, halált okozó mellékhatásokat vizionálnak. Ugyanis sok országban minden létező oltás opcionális. Hazánkban nem így van. 12 kötelező és 6 ajánlott oltást kap MINDEN magyarországi gyermek. Amennyiben az oltásokkal kapcsolatos új keletű aggodalmak igazak, már rég ki kellett volna pusztulnia az egész nemzetnek. Nincs Európában ilyen régóta és ennyire átoltott nép, mint a magyar. Az oltások megvédik a lakosságot az adott kórokozók által előidézett betegségektől. Az teljesen más kérdés, hogy a halandóság így is magas Magyarországon, de nem a fertőző, hanem az életmódbetegségek miatt, amire nincs védőoltás, csak prevenció, egészséges életmód által.

Végül, az oltást összefüggésbe hozni a hitélettel, felelőtlenség. Az összeesküvési elméletek nem azonosak a próféciaértelmezéssel. A nagy küzdelemben akkor lehetünk biztonságban, ha a Bárány oldalán állunk, vele napi kapcsolatban vagyunk, ha ismerjük a kinyilatkoztatott igazságot, életünket összhangba hozzuk az értékrendjével, az Ő arcát látjuk testvéreinkben, rendezzük kapcsolatainkat, és szolgáló, bizonyságtévő életet élünk. Ezeket a lépeseket, amelyek Jézus Krisztussal való szövetségből adódnak, nem helyettesíthetjük azzal, hogy beadatjuk vagy nem adatjuk be az oltást. Élő Istenünk van, aki élő kapcsolatban akar lenni a gyermekeivel!

Használjuk a józan eszünket és hozzunk értelmes döntéseket!

A világegyház (GK) védőoltásokkal kapcsolatos állásfoglalása ismételten: „A Hetednapi Adventista Egyház komoly hangsúlyt helyez az egészségre és jólétre. Az adventista egészségi üzenet bibliai kinyilatkoztatásra, E. G. White (az egyház egyik alapítójának) ihletett írásaira és szakmailag igazolt tudományos irodalomra épül. Mindezek alapján bátorítjuk a védőoltások alkalmazását, mert nincs vallásos indok arra, hogy a hitközösségek ne bátorítanák híveiket felelősségteljesen részt venni a védő és megelőző immunizáló programokban. Értéknek tartjuk az emberiség egészségét és biztonságát, ami magába foglalja a nyáj­immunitás fenntartását is.” (Forrás: https://www.healthministries.com/all%20resources/immunization/?fbclid=IwAR19BF-%20YGDX8cXZxNIzg6gIbihQa8-nec7-eyMWu_58V3kADPQGTqEhlpKU)

 

Magyar szakembertől

Ha valaki hazai szakembertől származó anyagot szeretne megnézni az oltásokról és tisztában van az alapfogalmakkal, azok számára ajánljuk az alábbi megtekintését:

https://prezi.com/v/0cu5s4tqmcwz/vakcina-okosito-vektor-vakcinak/?fbclid=IwAR36oMgXtaWBgojO-afIUJSqHL_N_sFczsgkRmsmY5KqfWqfxY_XgbXH0n8

A szerző Kemenesi Gábor, 33 éves, Junior Prima díjas magyar biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, az egyetem falai között működő Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa.

Vigyázzunk egymásra!

*   *   *

  1. december 11. – Jó hírünk van: csökkent a megbetegedések száma. Ezen a héten 36 új megbetegedés és 11 halálozás volt a közösségben.

Ezzel együtt nő az oltás miatti aggodalom. Múlt héten írtunk a részletekről, a következő héten folytatjuk. Nehéz a tiszta, szakmai hangokat meghallani. Az oltás-téma egyrészt a politikai kommunikáció, másrészt az ezoterika csatatere lett.

Mindenki valamilyen hasznot szeretne húzni a fokozott érdeklődésből. A harmadik ágat alkotják a próféciaértelmezők, akik kombinálják az előző kettő megállapításait, de mindenben egyetértenek az ezoterikus magyarázatokkal, csak a kifejezéseket cserélik ki.

Józan gondolkodást kérünk minden­kitől!

*   *   *

  1. december 18. – Ezen a héten 48 új megbetegedés és 2 halálozás volt a közösségben.

Dr. Ősz-Farkas Ernő

ESZO vezető