Hordozható számítógépek menekült diákok részére

Egy támogatónk egy pályázati kiírásra hívta fel a figyelmünket novemberben: a HP Inc. laptopokat adományoz a háborús agresszió elől menekülő gyermekek és családjaik, valamint az őket támogató szervezetek, oktatási intézmények számára. Az eszközöket az International Step By Step Association szervezeten keresztül a Business Coalition for Education adományozza, melynek a HP Inc. is a tagja. Az adomány elosztását Magyarországon a Partners Hungary Alapítvány végzi.

A jelenleg is folyó, menekülteket támogató programunkban, melyet az ENSZ Migrációs Szervezetével (UN IOM) közösen hajtunk végre, nagyjából 130 személyt segítünk. Közöttük sok a főként általános iskolás gyermek. Általában véve a helyi oktatási intézmények befogadták őket, ám megfelelő eszköz segítségével anyanyelvükön is bekapcsolódhatnak az ukrán oktatásügy által szervezett online órákba. Természetesen a magyar iskolákba járó gyermekek is több olyan feladatot kapnak, melyhez szükséges valamilyen informatikai eszköz. Ennek a szükségletnek a kezelésére pályázta meg az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány a Partners Hungary Alapítvány pályázati kiírását.

A kedvező elbírálás következtében 29 db laptopot nyertünk, melyből 24 db-ot adunk át a menekült gyermekeknek, 4 db eszköz pedig a programban dolgozó munkatársainkhoz került tevékenységük támogatására. A pályázaton nyert eszközök teljesen újak, segítségükkel az ADRA munkája is hatékonyabbá válik.

Sitkei Zoltán
ügyvezető igazgató