Kárenyhítési munka Horvátországban

2020. december 28-án 5,2-es, 29-én 6,4-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés epicentruma 10 km-rel a felszín alatt, Petrinja közelében volt, Zágrábtól 46 km-re, mely a szomszédos országokban is érezhető volt. A katasztrófának 7 halottja és 26 sérültje volt, összesen mintegy 64 000 embert érintett Petrinja és Glina megye teljes területén, illetve részlegesen Sisak (Sziszek) megye területén.

A horvát ADRA 2020. december 31. napján hivatalos megbízást és felhatalmazást kapott a humanitárius koordináció ellátására 9 településen, melyet további 12 falu követett. Munkatársaink – a szükségletek felmérése során – az első 9 településen a következő adatokat gyűjtötték az épületeket ért károkkal kapcsolatban:

  1. Tetőszerkezeti károk – 30% teljes kár; 33% részleges károsodás; 37% kisebb károk vagy nem történt károsodás.
  2. Szerkezeti károk – 35% súlyos károk a falakban, szerkezeti elemekben; 27% részleges károsodás; 38% kisebb károk vagy nem történt károsodás.

 

A felmérés alapján a lakók 46%-a továbbra is az épületben maradt, vállalva otthona esetleges összeomlásának kockázatát, 23%-a melléképületben, garázsban vagy szomszédoknál talált menedéket, 6,6% járművébe költözött, 10% pedig azonnali alternatív lakhatást tudott teremteni (lakókocsi, mobilház).

A fenti statisztikákra tekintettel az ADRA Alapítvány horvát partnerének 2020. január 2. napján személyes jelenléttel járó segítséget ajánlott fel az épületkárok részleges vagy teljes helyreállítása tekintetében, különösen a tetőszerkezeti károkra figyelemmel. A felajánlás az ADRA Europe iroda munkatársával történő egyeztetés után elfogadásra került.

A csapat összeállítása a szükséges szakértelem bevonásának alapján történt, így az ADRA Alapítvány S.T.A.R. (Special Tools And Rescue – Különleges eszközök és mentés) egységének tagjai a következők voltak:

– Dudás Győző József – önkéntes, ács-tetőfedő;

– Dudás Győző – önkéntes, ács-tetőfedő;

– Kis József – önkéntes, ács-tetőfedő;

– Barabás Béla – önkéntes, fémszerkezet építés, hegesztés, segéderő;

– Vincellér Tibor – önkéntes, Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület, ipari alpinista;

– Sitkei Zoltán – munkatárs, ADRA Alapítvány, ipari alpinista.

Az egység 2021. január 18. napján a szükséges felszereléssel és 2 db összkerékhajtású járművel lépett be Horvátország területére és jelentkezett a horvát ADRA területi irodáján Martinovići községben.

A következő napokban az egység 7 épület helyreállításában segített és 6 településen további 17 épület esetében ellenőrizte a lakosok által callcenterben leadott információkat az építési/felújítási igényekkel kapcsolatban.

A helyreállítási munkák jellemzően a tetőcserepek visszarendezését, tetőfóliázást és kéményjavítást, egy esetben a födém javítását jelentették.

Hálásak vagyunk a jó Istennek, hogy az Ő keze lehettünk. Jelenleg folyik az egyeztetés a horvát ADRA irodával a csapat újabb bevetésével kapcsolatban.

A horvátországi földrengés károsultjai megsegítésére létrehozott nemzetközi hozzájárulási alaphoz eddig 2000 € összeggel tudott hozzájárulni az ADRA Alapítvány, és a jelenleg futó 3 hónapos projekt lezárását követően további 3000 € összeggel szeretnénk támogatni a program folytatását. Köszönjük adományozóink segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna bekapcsolódni a segítségnyújtásba.

Sitkei Zoltán