Kopp-Skrabski-díjat nyert Mihalec Gábor

Dr. Mihalec Gábor adventista lelkész, pár- és családterapeuta kapta az idei Kopp-Skrabski-díjat, amit a neves orvos-szociológus házaspárról, Kopp Máriáról és Skrabski Árpádról neveztek el. A díjátadásra a közelmúltban alapított Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) épületében került sor június 4-én. Prof. dr. Kopp Mária (1942–2012) 1968-tól kezdve olyan témakörökkel foglalkozott, mint a klinikai epidemiológia, pszichofiziológia és pszichoszomatika. Munkásságát több kitüntetéssel és díjjal jutalmazták a népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért.

A Kopp Máriához kötődő Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány díjában olyan szakembereket jutalmaznak, akik „kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért.” A zsűritagok Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének oktatója, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tudományos vezetője; Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese; Réthelyi János, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója; Vigh József, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány operatív igazgatója, valamint Skrabski Fruzsina, az alapítvány elnöke és Skrabski Luca bíró voltak.

A díj indoklásában hangsúlyozták, hogy Mihalec Gábor „saját példáján és munkáján keresztül is mérhetetlenül sokat tesz a házasság, a gyermekvállalás és a család értékének megerősítéséért és megtartásáért”, valamint „pár- és családterapeutaként több száz kapcsolatot és házasságot mentett vagy alapozott meg, de nemcsak a pároknak, hanem a családoknak és az egyedülállóknak is hasznos, szakmai, de érthető tanácsokat tud adni.” Felvezetőjében dr. Engler Ágnes hangsúlyozta, hogy kiváltságos azok szolgálata, akiknek a foglalkozása a hivatásuk, és nem csupán a munkájuk, és ezt látni rajtuk. Egy bibliai parafrázisra építve elmondta, hogy akik a családokért és a gyermekekért dolgoznak a szeretet jegyében, azok jó helyen gyűjtik a kincseket.

A díj névadójának és Mihalec Gábornak a pályafutása nem először keresztezte egymást. Prof. dr. Kopp Mária 2009-ben indította el a Tudományos Akadémia szárnyai alatt a Népesedési Kerekasztalt, aminek célja az volt, hogy többek között szociológusok, pszichológusok, pedagógusok, mérnökök, közgazdászok, szociális munkások segítségével kutassa a demográfiai helyzet javulásának feltételeit, és ezek megvalósulásáért lobbizzon. 2011-12-ben a Népesedési Kerekasztal egyik munkacsoportjába meghívta a Ketten Együtt Házassági Műhely alapítóit, Mihalec Gábort és Csizmadia Róbertet, hogy a párkapcsolati kultúrára és családi életre felkészítő oktatási anyag kifejlesztésében működjenek közre.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat 2009-ben indította útjára Kopp Mária professzor asszony, hogy civil szerveződésként segítse a vágyott gyermekek megszületését, miután kutatásai során azzal szembesült, hogy sok pár szeretne gyermeket, vagy még több gyermeket, de különböző körülmények miatt ezt nem tudják bevállalni. Az alapítvány küldetésének tekinti, hogy olyan feltételek létrejöttéért működjön közre, melyek a gyermekek megszületését segítik elő. Munkájuk, hogy ötleteket adjanak, és összefogják a társadalmi, kormányzati, tudományos szereplőket, hogy ez a cél valósággá válhasson.

Kívánjuk, hogy Gábor szolgálata során minél több házaspár és család tapasztalja meg a kapcsolatok helyreállását, a szeretet újra felfedezését, és ezeken keresztül rácsodálkozzanak arra az Istenre, aki maga a Szeretet!

 

Csizmadia Róbert Csaba