Messiási idők

A messiási idők, időszak sok mindent jelentett az idők folyamán. A zsidó rabbinikus hagyományban pl. a föld történelme 6000 évig tart, és három szakaszra oszlik. Az első szakasz a zűrzavar korszaka, a második a Tóráé, a harmadik pedig a Messiásé, és mindegyik korszak 2000 évet tesz ki. Akárhogy igyekszünk ugyanakkor pontos utánajárással kiszámolni, mikor is kezdődött a föld vagy éppen a bűn történelme, a támpontok nem elegendőek ahhoz, hogy biztosan megmondjuk, mikor indult ez a bizonyos 6000 év, így azt sem lehet kiszámolni, hogy meddig tart majd. Mivel Krisztus egyértelművé tette, hogy a visszatérését (vagyis a messiási kor végét) nem tudjuk kiszámolni, az ilyen számítgatásoknak nem is nagyon van értelme.

Ugyanakkor az látszik, hogy ez a hármas besorolás elég pontosnak hat a történeti távlatból visszatekintve. Abból a szempontból mindenképpen, hogy a bibliai jelek szerint elérkeztünk a végidőbe, és eközben a zsidó időszámítás óráján 5781-et írunk.

Abból a szempontból is pontosnak tűnik ez a tanítás, hogy mintegy 2000 éve ténylegesen a messiási korban élünk, ami azt jelenti, hogy a Messiás, Krisztus eljött, reformációt hozott, kiterjesztette a szövetségét minden népre, és már tényleg csak a visszajövetelét várjuk. Fennköltnek kellene tehát lennie egy ilyen kornak, annak ünnepélyességével, hogy a Királyunk nemsokára visszajön. Mégsem látjuk a nagy készülődést, mégsem látjuk a várakozással telt időszakot, nem látszik az ünnepélyesség sehol.

Krisztus egyik fontos végidei próféciája szerint: „De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?” (Lk 18:8).

Ezt az igét nézve inkább úgy tűnik, hogy a világ ünneplése elmarad, készülődés zaja sem veri fel a csendet, hiszen akik készülődnének, a végére elfogynak. A föld, ahelyett hogy Királya visszajövetelére várna, arra készítené önmagát, mással van elfoglalva: önmagával, saját karrierjével, saját anyagi és ökológiai problémáival. Néha pedig az elképzelt szebb jövővel, amelyben kolóniákat hozunk létre a Holdon, a Marson, eljutunk más csillagokra… és ki tudja, hol van a vége a vágyakozásnak.

Biztosan tudjuk, hogy eljutunk más csillagokra, de azt is, hogy ehhez nem nagyobb űrrakétákra, erősebb hajtóművekre, gyorsabb repülésre van szükség. Hanem Isten megújuló világára, hogy a pária sors, amiben a föld agonizál, véget érjen, hogy ismét Isten legyen minden mindenekben.

A kiadóban egyetlen feladatunknak látjuk, hogy erre készítsünk egy népet. Mert lesz ünneplés, és van készülődés zaja, még ha csak alig hallhatóan is. Mert ugyan kifogy a föld a megtérésre alkalmas fiakból és lányokból, de a maradék mégiscsak hűséggel várja Urát. És míg tart a kegyelemnek amaz megtérésre hívó ideje, addig van értelme terjeszteni az írott evangéliumot. Mert evangélium ez, a legjavából, igaz beszéd, amely ösvényt mutat.

Terjedjen hát az evangélium! Amíg még lehet, amíg van értelme. Mert még van. És ki tudja, meddig. Az evangéliumdömping akciói folyamatosak lesznek ez évben, 30-70%-os kedvezménnyel kínáljuk evangéliumi iratainkat. Ahogy az újonnan megjelenő könyvek is alárendelődnek a küldetésnek. Az év missziós könyve idén a Clifford Goldstein által írt Hármas angyali üzenet (ez még csak munkacím) lesz. De nyár végén, ősz elején megjelenik a Megváltás története c. könyv is, mégpedig jó áron (de keménykötésben, igényesen). Missziós minisorozat készül a bennünket adventitává tévő bibliai igazságokról, amely hét kis könyben vezet végig minket a legfontosabb tanításokon. De igényes kiadvány lapjain beszéli el az év végén Mark Finley is, miért beszélünk végidőről manapság, ahogy a misszió egyik lehetőségét jelentő naptár is megjelenik legkésőbb szeptember közepén, mégpedig bibliai tájak képeivel. Persze mindez csak ízelítő. További kiadványok segítik majd, hogy részei legyünk az evangélium terjedésének. Élj velünk, a lehetőséggel!

 

Dr. Gyetvai Gellért

kiadóigazgató