Online és nem online testvérek (keresd a kupont!)

Technikai részletnek tűnhet elsőre, pedig kardinális kérdés: hány testvérünk online? A tavaszi bezárási hullámok után azt tapasztaltam, hogy a testvérek kb. 50-55%-a alig volt online elérhető, nem jutottak el hozzá az online tartalmak. Ezek egy része e-mailen kapcsolatban maradt a gyülekezetével, de a központi tartalmak kimaradtak az életéből. Központi tartalmak alatt az egyház, az osztályok hivatalos tartalomszolgáltatásait értem, mint például az Adventista Egyház facebook-oldala, vagy éppen az adventkiado.hu.

Nem sokkal a karantén után egy dunántúli gyülekezetben szolgáltam, ahol a testvérek többsége középkorú. Feltettem a kérdést, hogy hányan találkoztak egy bizonyos közzétett információval, és meglepődve vettem tudomásul, hogy a többség nem találkozott a firtatott tartalommal (a fiatalabbak sem!). Visszakérdeztem, hogy miért. A válasz csak részben volt meglepő: a facebook és az instagram számukra elfogadhatatlan, a kiadó honlapját pedig nem látogatják, nem is tudják, mi a címe. Nem ezt mondták szó szerint, de ez volt az értelme. Kérdésemre kifejtették, hogy tudatosan tartják távol magukat a közösségi médiától (a sok kéretlen tartalom miatt), az egyéni honlapokat pedig nem ismerik. Ez a két dolog kitűnő kombináció ahhoz, hogy kizárjuk magunkat az információfolyamból – egy olyan évben, amikor a gyülekezetek az év jelentős időszakaiban az online térbe kényszerültek.

Vizsgálat nem támasztja alá, de tudomásom szerint éppen az évünkre jellemző helyzet különleges volta némileg módosított a bevezetőben említett arányon, a testvérek egy része a kényszerhelyzet hatására felülbírálta online környezettel kapcsolatos álláspontját, hogy ne essen ki a vérkeringésből. Jól tették. A közösségi média pont ugyanolyan, mint a késeink a konyhában: miközben számos konyhai teendőnket megkönnyítik, életek kioltására is alkalmasak, de leginkább rajtunk múlik, hogyan használjuk őket. Vagyis nem önmagában az eszköz nevezhető jónak, vagy rossznak. A használat teszi jóvá, esetleg rosszá. Használjuk jól, és számos áldás kísérheti a tevékenységünket!

A tapasztalt helyzet (és részben éppen ezért, hogy bátorítsunk benneteket) miatt egy, az online és nem online testvérek számára egyaránt elérhető lehetőséget kínálunk ez év decemberétől egészen jövő február végéig. Kuponos vásárlási lehetőséget. A következő szombatiskola átvételekor minden testvér egy kis, négyoldalas füzetet talál a bibliatanulmányában, amelynek a végén egy 300 Ft értéket képviselő kupon is helyet kapott. A kupon online és személyes vásárláskor is felhasználható. Azonban biztatunk mindenkit, hogy az online rendelést részesítse előnyben, mégpedig éppen a fertőzések lehetőségének csökkentése miatt (és hogy „gyakorolja” az online tájékozódást és rendelést az oldalunkon, ami egyébként nagyon egyszerű, felhasználóbarát). Ha legalább 2000 Ft értékben rendeltek a www.adventkiado.hu oldalról, a pénztárban felugrik a kupon rubrikája, ahol beírhatjátok a kapott kupon kódját (a teljes kódot kérjük beírni, az előrenyomott és a sorszámozóval nyomtatott részeket egyben), ami után a rendszer automatikusan levonja az említett összeget. Egy kupon csak egyszer használható fel, összevonásra pedig nincs lehetőség. Bátorítunk benneteket, hogy vegyétek a bátorságot, ha még nem látogattátok meg (nemrég megújult) honlapunkat, most tegyétek meg. Nem tudtok elrontani semmit, bátran kattintsatok, böngésszetek. Ha segítségre szorultok, szívesen állunk rendelkezésetekre. Ha pedig mégsem online rendelnétek végül, erre is lehetőségetek van, a honlapot sokan csak tájékozódásra, a rendelés összegyűjtésére használják, hogy aztán valamelyik egyéb elérhetőségünkön rendeljenek. Bárhogy is lesz, örömmel vesszük, ha „benéztek” hozzánk. Ha személyesen korlátozott is a találkozás lehetősége, legalább online tartsuk a kapcsolatot: www.adventkiado.hu

 

Dr. Gyetvai Gellért
kiadóvezető