Segítségnyújtás Kenyában – egyetemi támogatással

Az ADRA Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar csapata a kenyai Migori megyébe utazott szeptember 25. és október 5 között, hogy segítséget nyújtson 5 helyi iskolában a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyermekek hatékonyabb oktatásában.

A programot a Hungary Helps Ügynökség támogatta, melynek keretében a helyben működő Ubin Adam Afrika szervezet segítségével kiválasztásra került 5 általános iskola: Tagache Általános Iskola, Senye Általános Iskola, Kumoni Általános Iskola, Tiany Nyagod Jope Általános Iskola, Kanga Odinti Általános Iskola. Az ezekből az intézményekből érkező információk és videók elemzését az ELTE szakemberei még a kiutazás előtti hónapokban elvégezték, ami alapján előzetes ajánlásokat fogalmaztak meg, melyeket a terepen végzett gyakorlati munkába is beépítettek.

A helyszíni munka során az iskolákban 291 gyermek szűrése történt meg – látás, hallás, mozgás és tanulási képesség területeken. A megvizsgált gyermekeket, akiket nagyrészt a helyi pedagógusok javasoltak vizsgálatra – kisebb részben a szakemberek vontak be – több mint felének van szüksége valamilyen külső segítségre ahhoz, hogy hatékonyabban vegyenek részt az oktatásban. A tanároknak minden helyszínen egy tréning keretében volt lehetőségük a helyi erőforrások hatékonyabb használatát megismerni, melyek segítségével a különleges igényű és fogyatékossággal élő gyerekek oktatását eredményesebben tudják ellátni.

A külföldi tartózkodás során kapcsolatot létesített a delegáció a nairobi Kenyatta Egyetemmel, illetve további lehetőségeket kutatott fel a Kisii Egyetem egyik kihelyezett intézményével. A csoport találkozott a kenyai magyar nagykövettel is, akitől a helyi viszonyokról és a lehetséges fejlesztés mikéntjéről értékes információkat szereztek.

A „SUNCEP Iskolafejlesztési program és módszertani támogatás a fogyatékossággal élő diákok részére” című projekt egy 4 éves program, melynek az első évén vagyunk túl. A küldöttség tagjai a külföldi tartózkodás során szerzett tapasztalataikat már beépítették a következő év támogatási kérelmébe, mely a Hungary Helps Ügynökséghez került beadásra.

Sitkei Zoltán

ügyvezető igazgató