Szuper Szombat, avagy egy szuper nap

Tényleg szuper volt ez a szombat! – mondta lelkesen Csongor március 25., az országos gyermeknap, vagy más néven Szuper Szombat után. E szép nap emlékére még a Szuper Szombat plakátját is eltette – mesélte az édesanyja. De nem csak ő érezte így, hanem mi szervezők, és a több mint háromszáz résztvevő is. 

A nap fő témájának a reformációt választottuk. Ez is egyike azon fogalmaknak, amelyeket mostanában sokszor hallhatnak a gyermekek a gyülekezetekben. Úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan kerek évszám, olyan fontos esemény, amiről a gyerekek is szeretnének tudni, és szeretnék megünnepelni.  Így igyekeztünk a gyermekek számára is érthető módon megfogalmazni és bemutatni, hogy mit is jelentett a XVI. században élő embereknek a reformáció, és mit jelent ma nekünk. Bár a reformáció sok mindent magába foglal, mi két gondolatot kiemeltünk, ami így hangzik: „Olvasd a Bibliát!”, és „Jézus az, aki megbocsátja bűneidet.”

Hogy mindez könnyebben menjen, az érkező gyerekek egy „időgépen” keresztül juthattak be a (lovag)terembe. Az időgép „elrepítette” őket az 1500-as évekbe. A teremben a kor zenéje, azaz reneszánsz muzsika fogadta a kedves „utasokat”, és egyszer csak megjelent maga Luther Márton és édesanyja, Margit is (Mihalec Gábor és Dóra)! Luther Márton elmesélte nekünk, milyen volt a gyermekkora, hogyan választotta a papi hivatást, hogyan küzdött Istennel, és mi vezetett végül ahhoz, hogy a wittenbergi templom nagy kapujára felszegezze azt a papírt, amelyre 95 pontból álló gondolatsorát írta le. Az elbeszélésébe gyakran beleszóltak szülei, Margit és János (Csizmadia Róbert) is, elmesélve többek között,  hogyan csípték fülön Mártont egy kis csínytevés miatt.

Lehetőséget biztosítottunk a különböző gyülekezetek gyermekcsapatainak is, hogy rövid énekkel, verssel vagy egy-egy jelenettel gazdagítsák a napot. Ők is részesei voltak a színdarabnak; ők voltak azok a vándorszínészek, akik a wittenbergi templom előtti téren adták elő a darabjukat. Úgy a gyerekek, mint az őket felkészítő tanítók, szülők nagyon komolyan vették a feladatot, és a gyerekek nagyon ügyesen, talpraesetten szolgáltak. A Biblia olvasásának fontosságát egy bábelőadás mutatta be nekünk.

A nap további érdekessége az volt, hogy most a gyerekek adhatták be szüleiket a szülőmegőrzőbe, okítóba, ahol Szabóné Harangozó Andrea tanácsadó szakpszichológus tartott nekik előadást, hogy „lefoglalja” őket.

Délután egy nagy problémával kellett szembenéznünk: eltűnt Luther Márton! Mint kiderült, jó szándékú barátok rabolták el, és a wartburgi várban „vendégeskedett”. A gyerekeknek azonban elküldött egy lánccal és 13 lakattal lezárt Bibliát, és arra kérte őket, hogy segítsenek neki kiszabadítani, hogy végre nekifoghasson a Biblia fordításának. A 13 csapatnak 13 állomáson kellett bizonyítania ügyességét, hogy megszerezhessék az egyik lakat kulcsát. Volt olyan állomás, ahol görög betűkkel írt szöveget kellett „átfordítani” magyarra, majd betűnyomda segítségével betűről betűre kinyomtatni. Játszhattak korabeli játékokkal, de megkóstolhatták az akkoriban Európába érkező zöldségféléket is, mint például a paradicsomot, paprikát, krumplit.

Az óvodások számára kézműves- és játszósarkot rendeztünk be, de nagy népszerűségnek örvendett az arcfestés is.

Hálával tartozunk Istennek, hogy gazdagon megáldotta ezt a napot, és gyermek, felnőtt egyaránt jól érezhette magát!

Aki az idén nem tudott eljönni, ne szomorkodjon, 2018-ban újra lesz Szuper Szombat!

Dóri néni