Vészhelyzet-kezelés és helyreállítás a nyírségi viharkár után

Komoly károkat okozott a 2019. június 27-én hirtelen lesújtó vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén. A mintegy 15 percig tartó vihar épületeket rongált meg, villanyoszlopokat tört ketté, fákat döntött közutakra és vasútvonalakra, valamint a mezőgazdasági területeken is nagy pusztítást okozott. Az Alapítvány stratégiai partnerének, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület képviselőivel néhány órán belül Baktalórántháza és Vásárosnamény környékén bekapcsolódott a mentési munkálatokba.

Először a 41-es főúton az útszelvénybe belógó, kidőlt fák vágásával, majd Vásárosnamény-Vitka településen a szél által felhajtott lemeztető eltávolításában vettek részt a szakemberek, ez utóbbi esetben a Csarodai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaival karöltve. Ezt követően a Katasztrófavédelem irányításával a Baktalórántháza és Vásárosnamény közötti járhatatlan vasúti szakaszra vonultak, ahol két csapatra osztva, mindkét irányból megkezdték a vasúti pálya mentesítését a kidőlt fáktól. A munkát június 28-án, hajnali 4 óra körül függesztette föl a Katasztrófavédelem. A mentesítési munkálatokban az ADRA Alapítvány részéről 1 személy, míg a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület részéről 5 személy vett részt.

Az Alapítvány képviselője még az első 24 órán belül megtette a szervezet felajánlását a károsultak megsegítésére, a sérült tetőszerkezetek javítására, öt helyi önkormányzat felé. Közben az internetes felületeket felhasználva adománygyűjtő akció indult el, és az Alapítvány Operatív Bizottsága is döntést hozott az összegyűlt adományok kiegészítése kapcsán. A felajánlást végül Nyírkarász fogadta el, ahol sikerült a településen biztosítással nem rendelkező lakosok épületeinek ideiglenes és végleges helyreállítását 30%-ban támogatni. A tevékenységről szóló részletes beszámoló az ADRA honlapján, a dokumentumok menüpont alatt olvasható.

 

Sitkei Zoltán

ADRA Alapítvány, ügyvezető igazgató