A karantén alatt nemcsak veszekedni lehet otthon!

Újra itt a kijárási korlátozások, a home school, a home office és a home church időszaka. Sok családot megterhel ez a helyzet, hiszen ott lebeg felettünk a sok bizonytalanság (meddig fog tartani, elég lesz-e a pénzünk, biztonságban van-e a munkánk, megússzuk-e a megfertőződést, mi lesz az idős szeretteinkkel…), ha akarjuk, ha nem, sok időt töltünk szűk helyen egymással, amitől mindannyian kicsit harapósabbak, érzékenyebbek vagyunk, ráadásul elveszítettük azokat a külső erőforrásokat, amelyek békeidőben feltöltenek bennünket (gyülekezetbe járás, konditerem, étterem, kirándulások… stb.).

Sok család azonban erényt kovácsol magának a szükségből. Tekinthetjük ezt a helyzetet egyedülálló lehetőségnek is arra, hogy értelmesen együtt töltsük az időnket azokkal, akik a legfontosabbak a számunkra. Ahelyett, hogy csak kibírnánk egymást, kezdeményezhetünk mély beszélgetéseket, tehetünk hosszú sétákat, egész estéket tölthetünk társasjátékozással, új kapcsolati készségeket sajátíthatunk el, és megtanulhatunk családként is egészen friss módokon gondolni Istenre és keresni az Ő közelségét.

Eredetileg a szombat délutánok kreatív eltöltésére adtuk ki Karen Holford „100 kreatív szombati tevékenység” (21. századi szombatokra) című könyvét, ám mint kiderült, ebben a bezártságban ez a kötet sok család számára valódi kincsesbánya lett. Bátorítjuk a családokat a könyv beszerzésére (kapható az Advent Kiadónál), és a benne felsorolt tevékenységek közös megvalósítására.

Más országokban azzal is kísérleteznek, hogy több család összefog és a terheket elosztva egymás között rövid reggeli áhítatokat tartanak zoomon. Mivel egy család hetente vagy kéthetente csak egyszer kerül sorba, így van ideje jól felkészülni, és közben minden reggel minőségi lelki táplálékot fogyaszthat a teljes kiőrlésű reggeli mellé.

 

Dr. Mihalec Gábor
osztályvezető