Az ADRA atlétái a 35. Spar Budapest Maratonon

A 35. Spar Budapest Maraton 2020. október 11-én került megrendezésre, melyen az ADRA Alapítvány önkéntesei is részt vettek.

Civil szervezetek körében egyre népszerűbb a sporteseményeken történő megjelenés, ahol nem csupán a szervezettel kapcsolatos információk átadása a cél, hanem adott esetben egy konkrét programra történő figyelemfelhívás, adományok gyűjtése. Emellett egyre gyakoribb jelenség, hogy egyéni teljesítményeket valamilyen adományozással kötnek össze: egy személyes vállalást, egy kihívást egy társadalom szempontjából kiemelkedő célnak ajánlanak fel, melynek megvalósítója általában egy civil szervezet. E két módszert ötvözve hoztuk létre az ADRA Charity Run-t, azaz a jótékonysági futással kapcsolatos események gyűjtőfogalmát. Az idei terveinket keresztezte a koronavírus-járvány, ezért a tavaszra tervezett első rendezvényt kénytelenek voltunk elnapolni. Ám a helyzet időközben történt változása az őszi rendezvények tekintetében nem okozott problémát a sportesemények megtartásában.

A szervezés már tavasszal elkezdődött, amikor önkénteseket kerestünk a maratoni futásra. Ezúttal azt szerettük volna, ha a kárpátaljai „Élő víz” programunkra hívják föl futóink a figyelmet és vállalásukkal arra bátorítják az adományozókat, hogy támogassák a vízhálózat kiépítését ott, ahol 80-100 ezer ember él közvetlen vízvételi lehetőség nélkül, közkutakat és szívességi vízhasználatot igénybe véve. A programra és a támogatási lehetőségekre, valamint futóink vállalására honlapunkon, valamint közösségi média oldalainkon keresztül adtunk információt.

A felkészülési időszak végeztével elérkezett a nap, amikor futóink rajthoz álltak. Négyes váltónk tagjait Bodolainé Gyarmati Rita, Böjte Éva, Sipos Zsolt és Szentváry-Lukács Kata alkották, 30 km-en Magyar Balázs és Nagy Gábor képviselte az Alapítványt, a teljes maratoni távon, 42 195 méteren pedig Czékmán Renáta, Simon Róbert, Tóth Szilárd és Sitkei Zoltán.

A verseny közben önkéntes segítőink a fesztiválon részt vevők számára adtak információt. Azok számára, akik a fejlesztési program iránt komoly érdeklődést tanúsítottak, ADRA logóval ellátott kulacsot, maszkot, nyomtatott anyagokat adtak.

A távot minden futó sikeresen teljesítette, amiért hálásak vagyunk Istennek, valamint azért is, hogy eddig 200 ezer forintot meghaladó összeg gyűlt össze a program folytatására. A kárpátaljai fejlesztési programunk a rendezvényt követően is támogatható. Számlaszám: 11707024-20430928; közlemény: „Élő víz”; honlapunkon, PayPal rendszeren keresztül is támogatható.